Familjen som har designat egen villa

Blentarp Artikeln publicerades
Margitta och Örjan Oxborg har själva designat sin villa, som ligger i utkanten av villaområdet vid Ruben Rausings väg. Det är högt i tak och planlösningen öppen. 5 bilder
Foto:Mark Hanlon
Margitta och Örjan Oxborg har själva designat sin villa, som ligger i utkanten av villaområdet vid Ruben Rausings väg. Det är högt i tak och planlösningen öppen.

Margitta och Örjan Oxborg valde att flytta till Blentarp för naturen, lugnet och tystnaden.

Här har de designat sin egen villa, med utsikt över en fårhage och skog.

– Jag jobbar i Malmö, och hade egentligen bestämt mig för att inte pendla mer. Men det är värt de extra minuterna den sista tiden innan pensionen för att komma ut hit i naturen. Varenda dag går jag och tittar på dovhjortarna i hägnet, och här har jag sett en spillkråka för första gången i mitt liv, berättar Örjan Oxborg.

Margitta Oxborg fyller i, och tillsammans berättar de om gladorna och ormvråkarna, hackspettarna och rådjuren. Om strövområdena i närheten, och lugnet och tystnaden som de värdesätter högt.

– När man sitter här har man inte känslan av att bo i ett villaområde, säger Margitta Oxborg, och tittar ut över fårhagen och skogen.

Paret bodde tidigare i Oxie men ville komma närmare naturen. De riktade blickarna mot Blentarp.

– När vi fick se den här tomten, med det här läget och utsikten, bestämde vi oss.

De ritade själva sitt hus och ville behålla så mycket som möjligt av ljuset. Fönstren mot grönområdena är stora och uteplatsen har byggts så att den inte skuggar. Köket och allrummet har högt i tak, och planlösningen öppen.

– Egentligen ville jag ha en pensionärsvilla på 100 kvadrat, men till slut blev det 128, berättar Örjan Oxborg.

Både han och Margitta är i 60-årsåldern och de tänker bo kvar i huset så länge som möjligt.

– Vi har planerat allting så att man kan komma in med rollator, förklarar de.

Margitta Oxborg har bott i Blentarp tidigare, när hennes barn växte upp. När hon nu kom tillbaka till byn blev hon positivt överraskad.

– Här är så mycket vackrare. Gräset klipps och det hålls ordning, säger hon.

Efter att ha bott i en husbil intill bygget i flera månader kunde de till slut flytta in i sin villa i september förra året. Och trots att de drabbats av inbrott under byggtiden och förseningar vid inflyttningen har den första tiden i Blentarp överträffat deras förväntningar.

– Det här känns rätt. Vi har blivit så väl mottagna. Grannarna bjöd oss på middag när vi hade haft inbrott och kom med champagne när vi flyttade in. Och en dag kom en kvinna cyklande och bjöd oss på sockerkaka och önskade oss välkomna hit, berättar Margitta Oxborg.