Man utnyttjad i triangelbedrägeri

Sjöbo Artikeln publicerades

En 30-årig Sjöbobo sålde en dyrbar klocka på Blocket. Hela beloppet, 20 000 kronor, sattes in på hans bankkonto. Men det var inte köparen som betalade, utan en helt ovetande person – som trodde han köpte en båtmotor.

Hänger ni med i svängarna? Lurendrejeri på nätet blir allt mer sofistikerat, så för enkelhetens skull numrerar vi de inblandade.

Nummer 1, alltså mannen från Sjöbo, annonserar på Blocket om klocka till salu. Nummer 2, bedragaren, kontaktar honom och säger att han vill köpa klockan för det begärda priset, registrerar säljarens bankkontonummer och ber att få återkomma när pengarna är överförda.

Under tiden nappar nummer 3, spekulant och blivande brottsoffer, på en bluffannons. Nu är det nummer 2 som saluför en attraktiv båtmotor för samma pris som klockan betingar, 20 000 kronor.

I verkligheten existerar ingen motor. Det vet inte nummer 3, som överför pengar till kontonumret som nummer 2 upplyst om – och som i själva verket tillhör nummer 1, det vill säga säljaren i Sjöbo.

På Centralen

Den trixiga biten är avklarad. Bara lite finlir kvar. Nummer 2, boven i dramat, kontaktar nummer 1, som ser att pengarna satts in på kontot och tänker att allt är i sin ordning. Efter överenskommelse träffas parterna på Centralstationen i Malmö. Där överlämnar Sjöbobon sin klocka, antingen till bedragaren själv eller någon kumpan. Id-handling visas inte.

Tiden går. Ingen båtmotor levereras. Så småningom inser nummer 3, som bor i norra Skåne, att han blivit lurad. Telefonnumret till ”säljaren” är inte i drift längre. Ingen svarar på e-post. Nummer 3 vänder sig till polisen och anmäler händelsen som bedrägeri.

Oskyldig

30-åringen kallas till förhör. Det är ju till hans konto köpesumman överförts.

– Klockförsäljaren var uppenbarligen helt oskyldig och förstod inte alls vad det rörde sig om, berättar Johan Håkansson, polisens stationschef i Sjöbo.

När pusselbitarna hamnat på plats stod det klart att nummer 1, det vill säga Sjöbobon, knappast blir ersättningsskyldig gentemot nummer 3, den olycklige ”båtköparen.”

– Triangelbedrägeri är ganska ovanligt i vårt utredningsområde. De domar som avkunnats hittills har dock inte medfört återbetalningsplikt för den ärlige säljaren. Målsägaren förlorar sina pengar. Såvida inte bedragaren åtalas och döms, förstås. Det finns en chans.

Sjöbobon gjorde en affärsöverenskommelse som faktiskt fungerade, i god tro. Att en tredje person lurats hade han ingen aning om.

Lång näsa

Nummer 3 drömde om en fräsig båtmotor och satte in pengar på ett konto han inte visste något om, bara det som bedragaren berättat. En lång näsa, det var allt han fick för sina 20 000 kronor.

Polisen har ännu inte hört någon misstänkt gärningsman.

Spaningsuppslag saknas.