Moderaterna siktar på att behålla makten - trots SD:s framgångar

Sjöbo Artikeln publicerades

Moderaterna i Sjöbo siktar på att behålla makten de kommande fyra åren - trots att Sverigedemokraterna nu blir det största partiet.

Att 39,4 procent av Sjöbos väljare röstade på SD till riksdagen har redan uppmärksammats på riksplanet - det är nämligen den högsta siffran i landet.

– Jag har även blivit uppringd av dansk media för att ge en kommentar, säger kommunalrådet Magnus Weberg (M).

André af Geijerstam, talesperson för SD i Sjöbo, välkomnar framgångarna.

– Det är fantastiska siffror, siffror många partier bara kan drömma om, säger han.

Allra störst stöd fick partiet i Fränninge, där drygt 44 procent röstade på SD till riksdagen.

Däremot har inte Sjöboborna valt att rösta på SD till kommunfullmäktige i lika hög utsträckning. Partiet har sedan de startade i Sjöbo, bytt toppnamn flera gånger. Bland partiets första 14 namn - som nu alltså tar plats i kommunfullmäktige - finns bara en person som tidigare suttit där.

Sverigedemokraterna är nöjda med att de blir största parti i kommunen - men tänker inte kräva att få besätta posten som kommunalråd.

– Framför allt vill vi få en roll som vågmästare, säger André af Geijerstam, som hoppas att partiet på så sätt bland annat ska få igenom förbättringar av skolan.

Han säger också att han de kommande dagarna ska ringa några samtal för att höra hur andra partier ställer sig till samarbete. Främst på den borgerliga sidan.

Det nuvarande kommunalrådet, Magnus Weberg (M), är glad över att Moderaterna gör ett bra, lokalt val. 18 procent av Sjöbos väljare röstade på Moderaterna till riksdagen - men nästan 25 procent valde partiet på det lokala planet.

– Den största känslan jag har är att vi har gjort en riktigt bra valrörelse, och jag hoppas det betyder att invånarna är nöjda med hur Sjöbo styrts de senaste tjugo åren, säger han.

Magnus Weberg har bara varit kommunalråd i ett och ett halvt år, efter att ha efterträtt Stefan Lundgren (M).

– Det tar ju tid att bli så känd som Stefan är, men det känns ändå som att vi har ett förtroende, säger han.

Moderaterna ökar med ett mandat från förra valet, liksom Centern. Eftersom Sjöbopartiet tappar två och Kristdemokraterna ett mandat backar dock den styrande femklövern - och förlorar sin majoritet.

– Det finns exempel på att en minoritet kan fungera bra som styre i en kommun, säger Magnus Weberg, som dock inte utesluter några samarbeten inom kommunen.

– Jag kommer att prata med alla partier, säger han.

Att Sverigedemokraterna går framåt så starkt i kommunens riksdagsval tror han beror på ett missnöje med den politik som förts på riksplanet - något han märkt när han pratat med invånarna.

– Decemberöverenskommelsen tror jag har gjort många besvikna, och så hade vi ju ett stort flyktingmottagande 2015-16. Inte för att det skapat några problem i Sjöbo, men rapporteringen från Malmö tror jag har skapat en rädsla även i andra skånska kommuner.

Fakta

Mandat i fullmäktige

I Sjöbos kommunfullmäktige finns 49 platser.

Så här kommer de att fördelas, enligt det preliminära valresultatet (förändring från 2014 års valresultat inom parentes).

Sverigedemokraterna: 14 (+4)

Den styrande femklövern:

Moderaterna: 13 (+1)

Centern: 5 (+1)

Liberalerna: 1 (oförändrat)

Kristdemokraterna: 3 (-1)

Sjöbopartiet: 2 (-2)

Det rödgröna blocket:

Socialdemokraterna: 8 (-2)

Vänsterpartiet: 2 (oförändrat)

Miljöpartiet: 1 (-1)

Visa mer...