Möllan en del av konsten

Sjöbo Artikeln publicerades

”Instrument” är temat för årets upplaga av triennalen på Kulturmöllan i Lövestad. Totalt 35 konstnärer från hela världen deltar och målet är att på ett eller annat sätt göra möllan till en del av installationen.

Dagen före vernissagen är Kulturmöllan full av annorlunda prylar. Från taket flera meter upp hänger spegelkonstruktioner som kastar ett skimrande ljus omkring sig, och på möllans andra våning går en robotfigur utmed golvet.

Flera av de 35 konstnärerna är också här för att göra några sista finjusteringar och testköra sina installationer. En av dem är Bent Christoffersen, hemmahörande i Lövestad, som står vid ett mixerbord och spelar upp olika ljudslingor. Ljudupptagningarna har han själv gjort och de är alla tagna med möllan som utgångspunkt. Ett ljud är från en dörr som knarrar, ett annat från någon som går uppför en trappa.

– Jag samlar ljud från möllan som jag sedan klipper ihop och spelar upp på datorn. Jag tar ett vanligt ljud och bygger upp det till en stor ljudbild. Det är som att måla med ljud.

– Det här är från några järnrör i källaren som jag hittade, säger han och spelar upp en mixad ljudslinga som låter likt ett klockspel.

Instrument temat

Temat för årets utställning är instrument och friheten att tolka är stor. Men möllan ska stå i fokus.

– Möllan är i sig ett instrument och på landsbygden var den något som satte en prägel på människors sätt att leva, säger Marek Walczak, kurator för utställningen.

Det handlar om att bli inspirerad av möllan som byggnad. Han tar klockväggen, en av installationerna, som exempel.

– Kvarnen hade sin tid, och klockorna här ska markera tiden från de olika tider i historien som de är gjorda. Här finns både antika klockor och Musse Pigg-klockor, säger han och pekar upp mot väggen.

Lars Eklöw, en av konstnärerna, är också ägare till möllan som han köpte år 2003 när den var redo att rivas.

I tio år har han renoverat byggnaden, ett tidskrävande och tungt arbete. Många saker som hör en mölla till har plockats bort, bland annat två stora torkar som fick lyftas bort med lyftkran. Men några saker har han också behållit och de kommer väl till användning nu. Bland annat en varmluftstrumma och en gammal blandare för sädeslag som han gjort ett trumset av.

– Jag är trummis vid sidan av så jag ska köra ett trumsolo. Sedan kommer det vara en liten kör till. Vi ska spela ”Baxaramsan”, en gammal sång som August Strindberg tecknade upp en gång i tiden, säger Lars Eklöw.