Nu blir Piraten seriefigur

Sjöbo Artikeln publicerades

Ta en illustratör och en författare. Lägg sedan till ett stort intresse för både Fritiof Nilsson som person och för hans verk. Krydda avslutningsvis med en gnutta nytänkande. Resultatet går från och med tisdag att skåda på Piratens eget museum i Vollsjö.

- Det var väl under några öl på Möllan i Malmö som idén dök upp. Vi insåg att vi hade ett gemensamt intresse och viljan att göra något nytt, berättar författaren Fredrik Strömberg.

Det nya består dels i att på allvar locka tonåringar att läsa om Piratens historier, dels i att berätta om denne sydskånske författare på ett annorlunda sätt.

Och eftersom Fredrik Strömberg valde att alliera sig med just en illustratör, närmare bestämt vännen Axel Trumpfheller, var fortsättningen given. Det skulle bli en seriebok och inget annat.

- Det handlar om Piraten som person, hans berättelser, men också om vår egen relation till honom, berättar Axel. För att komma i rätt stämning har Axel och Fredrik dessutom rest runt i Piratens land och besökt just de platser han hållit till vid.

- Även om det inte alla gånger gett önskat resultat, säger Fredrik och minns speciellt stoppet på Kiviks marknad förra året, där man gjorde reklam för Piratens restaurang.

- Underbart, tänkte vi och rusade dit. Gissa om vi blev besvikna när det visade sig vara värsta sjö-rövarstället, säger Fredrik med ett skratt.

Men att man förväxlar litteraturens pirat med sådana som Pippi Långstrumps pappa är inget ovanligt. - Det händer ju att folk kommer hit och letar efter sjörövare och skattkistor, berättar Mikael Persson, ordförande i Piratensällskapet.

För Mikael Persson är förresten museets säsong 2008 något utöver det vanliga.

I år fyller nämligen verksamheten hela tio år.

Kanske inte helt oväntat hoppas man då också på en publiktillströmning större än någonsin.

- Förra året slog vi rekord med över 2 000 besökare. I år kan det nog bli ännu fler, slår Mikael Persson fast. Men några unika jubileumstillställningar är det inte tal om.

I stället passar Mikael Persson på att framhålla det årligt återkommande inslaget "Go ettermidda med Piraten".

Ett evenemang som i år infaller söndag den 20 juli och som gästas av bland andra vissångaren Staffan Percy.

Och så naturligtvis utställningen om nyss nämnda "Sanningen bodde inte i honom - en resa i Piratens fotspår".

En bok som förresten inte är färdigställd ännu.

- Nej, man kan säga att det här är ett kärleksprojekt som vi drar ut på, förklarar Fredrik Strömberg.

Klart är i alla fall att museet slår upp portarna på måndag. Utställningen om serieboken drar vidare igång på tisdag.