Nu har Tjädern Pippi uppåt väggen

Sjöbo Artikeln publicerades

Personal och barn på Montessoriförskolan Tjädern i Lövestad hade länge gått där och stirrat på den trista vita väggen på deras innergård.

"Vi borde måla nåt kul på den", sa de.

Nu är det gjort. Efter sammanlagt 40 timmars jobb under tre veckors tid blev konstnären Marita Körvall häromdagen klar med väggmålningen, som går helt i Astrid Lindgrens anda.

Allt är målat på frihand.

Och i går var det invigning med bandklipp, täckelsefall och fyrfaldigt leve.

Alla var där, barnen, personalen, föräldrar, konstnären, grannen och väggägaren, pressen, Pippi, Madicken, Karlsson på taket, med flera, de sistnämnda som väggmotiv.

– Väggen skulle egentligen ha målats redan år 2001 när vi flyttade hit. Men ingen har tagit tag i det, förrän Marita sa att hon ville göra det, berättar Monica Dahlberg, föreståndare på förskolan. Marita är ingen målande konstnär men hon har ändå bilder in på bara skinnet. Hon är nämligen tatuerare.

– Om det finns likheter? Nja, förutom det rent konstnärliga så finns det inga likheter mellan att måla på en mur och göra en tatuering, säger Marita, som lärt sig tatuerandets konst i USA. I Lövestad har hon jobbat ett antal år. Nu står hon i begrepp att öppna ateljé i Malmö.

– Det svåra här var proportionerna. Jag fick jämt och ständigt gå en bit ifrån för att se att allt stämde, berättar Marita. Målat har hon gjort i färger som är avsedda för trädgårdskonst som ska stå utomhus. Så Bröderna Lejonhjärta, Tjorven, Emil och Pippi och de andra kommer nog att klara både ur och skur.

– Det har varit jätteskoj att se målningen växa fram, säger Monica Dahlberg.

Montessoriförskolan Tjädern har bott i Lövestad sedan år 1990, men fram till år 2001 på en annan adress. I dag har man 18 barn i åld-rarna ett– fem år inskrivna.

Marita har barn på förskolan och har jobbat helt ideellt. För besväret fick hon dock en liten gåva, en buffé för två på en trevlig krog.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@ystadsallehanda.se