Nu ska gamla sorters grödor få nytt liv – ”kockar älskar ju kålrot men de har fått dåligt rykte bland vanligt folk”

Sjöbo ,
Agneta Börjesson berättade om fröodling vid en kurs i Sjöbo på onsdagen.
Foto: Britt Risberg
Agneta Börjesson berättade om fröodling vid en kurs i Sjöbo på onsdagen.

Den vita gurkan Arboga, kålroten Bjursås och bondbönan Arne – det är några av de gamla svenska grönsakssorter som nu ska få nytt liv.

– När man smakat den syrade gurkan Arboga, då undrar man varför man har oliver till ölen.

Det sa odlaren Agneta Börjesson, när hon ledde en kurs i Sjöbo om fröodling på onsdagen.

Hon berättade också att den urgamla, svenska bondbönan mycket väl kan ersätta importerad soja i produkter som tofu.

Gamla, inhemska sorters kålrötter, bondbönor, ärter och vitkål har varit på väg att dö ut, men räddats av entusiaster som Agneta Börjesson.

Kockar är ju tokiga i kålrot

Nu vill EU-projektet Nya näringar sprida dem till en större publik.

Agneta Börjesson pratade också om den enda svenska vitkålssort som finns kvar i dag: Säfstaholm.
Foto: Britt Risberg
Agneta Börjesson pratade också om den enda svenska vitkålssort som finns kvar i dag: Säfstaholm.

– Kockar är ju tokiga i kålrot, men bland vanligt folk har de fått dåligt rykte, sa Agneta Börjesson, som trodde att det ryktet berodde på det pulverrotmos som serverades förr i skolmatsalarna.

På kursen i Sjöbo deltog 35 personer, inbjudna av bland andra LRF och Hushållningsällskapet, som driver projektet tillsammans med Innovationscenter för landsbygden, Food Evolution och Region Skåne.

Tanken är att fröerna också ska säljas i vanliga butiker

– Folk är intresserade av svenskt och närodlat, och vi vill lyfta fram sorter som håller på att falla i glömska, som inte är så vanliga, säger projektledaren Thomas Bardenstam.

Det finns redan en upparbetad säljorganisation, så han är övertygad om att de gamla svenska kålrots-, vitkåls-, gurk-, bön- och ärtsorterna snart kan finnas i butiker över hela Skåne.

Projektet söker nu deltagare, som har en bit mark eller någon tom lada över. Där kan man dels odla de gamla sorterna, dels odla fröer till dem.

– Tanken är att fröerna också ska säljas i vanliga butiker, i en ”bondens hörna” där man har lokalproducerade grönsaker tillsammans med vissa, ovanliga fröer, säger Thomas Bardenstam.