Nya invånare på Ängsgården

Sjöbo Artikeln publicerades

I går välkomnades två nya boende på Ängsgården: hönorna Agda och Magda. De nya invånarna firades med tårtkalas och tal i strålande sol.

Rosa Norrlöf tyckte det kändes ganska hemtamt när en av hönorna satte sig i hennes knä.

– Jag har haft 6 000 höns, när jag bodde på Vombs boställe, berättade hon.

Numera bor Rosa Norrlöf på Ängsgården, och i går åt hon blåbärstårta och drack kaffe på innergården tillsammans med övriga boende och personal. Förutom hönor finns det en liten grönsaks- och kryddodling här, i två hemmasnickrade odlingslådor. Rosa Norrlöf har varit med och plockat potatis i en av dem.

– Vi bara sköljde och skrapade potatisarna, de blev skinande vita. Och så kokade vi dem, de var jäkligt goda. Det smakade härligt med matjessill och en klick smör!

Ängsgården byggdes om förra året och även utemiljön förbättrades, med gångstigar runt husen. Men när innergården skulle inredas började budgetpengarna sina.

– Vi har nu försökt att skapa en levande innergård på egen hand, berättar områdesföreståndaren Christin Andersson.

Leasad kanin

Tillsammans med en av de boende har personalen byggt odlingslådorna, som är så höga att man kan så och skörda i dem även om man sitter i rullstol. I ett hörn bor kaninen Blubbe, utleasad av en anställd. Och mitt på gården tronar nu det hemmabyggda hönshuset, med värprede, sittpinne och en inhägnad gård.

– Vi har planerat för hönorna hela sommaren, säger Christin Andersson. Vi har diskuterat sorter och färg på ägg, om det behövs en tocke och hur mycket de kommer att värpa...

Att få tillstånd för höns i tättbebyggt område tog några veckor, men häromdagen var allt klart. Tre cochinhönor, utleasade från en hönsägare i Blentarpstrakten, flyttade in.

– Tyvärr blev en av hönorna mobbad av de andra, så hon fick flytta tillbaka, berättade Christin Andersson på hönskalaset.

Kvar blev två stycken, en vit och en brun. Och bland de femtio namnförslag som boende och personal lämnat in vann Magda och Agda. Nu ska de båda hönorna bo här till oktober, och återkomma i april nästa år.

Inget extrajobb

– Vi släpper ut hönorna varje morgon, och tar in dem på kvällen, berättar Lisa Eliasson, som jobbar på Ängsgården.

Hon tycker inte det medför något extra jobb för personalen att man börjat med odling och djurhållning på äldreboendet.

– Det blir en aktivitet vi gör tillsammans med dem som bor här, förklarar hon.

Snart kommer även en kattunge att få flytta in på en av demensavdelningarna på Ängsgården.

– Många tycker om att klappa och gosa med djuren, det ger en lugnande känsla, säger Lisa Eliasson.

Väcker tankar och minnen

Christin Andersson har märkt att hönor väcker många tankar och minnen hos de äldre.

– Jag tror att alla som bor här har haft höns någon gång, som barn eller vuxna.

Även på Blentarpsgården har man skaffat hönsgård. Där har de tre hönor som flyttade in för någon vecka sedan lyckats hålla sams.

– Jag hörde till och med att de börjat värpa, säger Lisa Eliasson.

Så nu lyfter personal och boende på Ängsgården med spänning på det lilla taket till värpredet varje morgon: ska det finnas några ägg att plocka in till köket?