Nya odlingar inger hopp

Sjöbo Artikeln publicerades
Olof Kjellberg har en liten försöksodling med så kallad aeroponik hemma på Bokdungen, och var en av dem som deltog i tisdagens seminarium i Sjöbo.
Foto:Britt Risberg
Olof Kjellberg har en liten försöksodling med så kallad aeroponik hemma på Bokdungen, och var en av dem som deltog i tisdagens seminarium i Sjöbo.

Fler odlingar på landsbygden, och bidrag till dem som vågar satsa.

Det ska odlingsprojektet Kollom arbeta vidare med i höst.

Projektet handlar om att utnyttja tomma lador och stall på landsbygden till nya odlingsformer.

YA berättade i måndagstidningen om lantbrukaren Per Håkansson som satsat på så kallad akvaponisk odling i en del av sitt stall i Andrarum.

Här växer basilika, koriander, timjan och mynta året runt, med hjälp av led-belysning och vatten som berikas med gödsel från en fiskdamm.

Även Olof Kjellberg har satsat på en ny odlingsform, hemma på sin gård Bokdungen utanför Lövestad där det fanns outnyttjade stallbyggnader. Med hjälp av forskare har han nu konstruerat en liten aeroponisk örtodling.

– Odlingen är bara en halv kvadratmeter stor än så länge, men jag hoppas hitta en finansiering för att starta en odling i pilotskala, på tio kvadratmeter, säger han.

På Bokdungen växer koriander och bronsfänkål helt utan jord, med rötterna i luften. De tillförs näring med spraydimmor, och växterna blir precis som hos Per Håkansson belysta året om.

Än så länge säljer Olof Kjellberg inga örter, men det hoppas han kunna göra när odlingen byggs ut.

I full skala skulle det kunna produceras hundratals kilo örter per dygn i hans stallar, enligt de kalkyler som gjorts.

– Fördelen är att man slipper jorden och att man inte är beroende av klimatet, säger Olof Kjellberg.

Projektet Kollom - som betyder Korta livsmedelskedjor och lokala marknader - tar slut den 1 november, men på tisdagens seminarium diskuterades fortsättningen. Alla deltagare var övertygade om att det finns en marknad för exempelvis lokalt odlade örter, som kan levereras färska året runt.

– Jag har varit i kontakt med Ica, som är beredda att köpa allt vi kan producera, sa projektledare Thomas Bardenstam.

Priset skulle vara mindre viktigt - däremot talades det mycket om att det måste finnas en "story" bakom örterna och grönsakerna.

Att skapa den storyn, att söka nya finansieringsvägar och hitta fler tomma lokaler på landsbygden är några av projektgruppens uppgifter just nu.

– De som kommer med i projektet nu kan dra nytta av de erfarenheter som hittills gjorts. Meningen är att bilda ett nätverk, där man kan hjälpa varandra, sa Thomas Bardenstam.