Annons

Nyförlöst kvinna undersöktes inte trots hög feber

När en nyförlöst kvinna sökte vård blev hon varken ordentligt undersökt eller fick träffa läkare, trots hög feber och magsmärtor.
Sjöbo • Publicerad 15 december 2017
Vårdcentralen i Sjöbo.
Vårdcentralen i Sjöbo.Foto: Matz Jönsson

Nu får vårdcentralen i Sjöbo kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Nio dagar efter ett kejsarsnitt fick kvinnan mycket hög feber och stickande värk i magen. Hon ringde vårdcentralen i Sjöbo, där sjuksköterskan först ska ha sagt åt henne att ta alvedon och vila.

Annons

”Men jag står på mig och känner att något är fel i magen. Efter mycket övertalande får jag komma till vårdcentralen för en koll”, skriver kvinnan i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

På vårdcentralen tittar sköterskan på kvinnans mage, bedömer att såret ser fint ut och säger åt henne att vila.

Nästa dag blir dock kvinnan sämre och måste föras med ambulans till Ystads lasarett. Hon får då höra att hon har barnsängsfeber, med hög bakterietillväxt. Det blir bråttom att sätta in tre sorters antibiotika intravenöst.

”Detta är fruktansvärt. Jag hade kunnat mista livet på grund av att sköterskan på vårdcentralen varken kände på magen eller tog ett endaste infektionsprov”, skriver kvinnan.

Hon är dock glad att hon fick den hjälp hon behövde på lasarettet.

”Tack och lov så lever jag i dag och får se mina barn växa upp”.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, menar att vårdcentralens sjuksköterska brustit i vården, eftersom hen inte kontrollerat temp, puls och blodtryck på kvinnan. Ivo påpekar att det finns en ökad risk för infektion i livmodern, endometrit, efter kejsarsnitt, och att feber och ömhet i magen är typiska symptom.

Ivo menar även att kvinnan borde ha fått genomgå en läkarundersökning.

Vårdcentralen har hävdat att patienten inte sökte vård för magsmärtor. Ivo menar dock att oavsett detta, borde man ha undersökt kvinnan mer noggrant.

Vårdcentralen har i det här fallet inte gett den sakkunniga och omsorgsfulla vård som lagen kräver, konstaterar Ivo.

Annons

Caroline Schön, verksamhetschef på Sjöbo vårdcentral, beklagar det inträffade.

– Det är väldigt tråkigt när det blir så här, och vi är jätteledsna för det, säger hon.

Hon påpekar dock att sjukdomsförlopp snabbt kan förändras, och att kvinnan bara hade haft feber en kort tid när hon sökte vård. Kvinnan ska också ha fått uppmaningen att höra av sig igen, om tillståndet försämrades.

Caroline Schön kan dock se ett glapp i den så kallade triage-handbok, som vårdpersonalen använder. Den ger handfasta råd vid feber över 38 grader om man har opererats inom fem dygn innan febern bryter ut, men i det här fallet hade det gått längre tid.

Caroline Schön tycker inte att kritiken från Ivo visar på något systemfel hos vårdcentralen.

– Vi upprätthåller patientsäkerheten, och jobbar alltid aktivt med avvikelserapportering och fortbildning av bland andra sjuksköterskorna, säger hon.

Vårdcentralen i Sjöbo.
Vårdcentralen i Sjöbo.Foto: Matz Jönsson
Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons