Polisen ser koppling mellan valprånet i Önnestad och de brutala rånen i Brösarp och Fränninge

Sjöbo Artikeln publicerades
Sex golden retrievervalpar stals vid ett brutalt rån i Önnestad den 9 januari. Det handlar dock inte om valparna på bilden.
Sex golden retrievervalpar stals vid ett brutalt rån i Önnestad den 9 januari. Det handlar dock inte om valparna på bilden.

En man och en kvinna från Sjöbotrakten misstänks vara delaktiga i rånet i Önnestad, där en kvinna slogs ner och sex golden retrievervalpar stals.

Polisen utreder också om någon av dem var inblandad i de brutala rånen i Brösarp och på lss-boendet i Fränninge i december.

Tre personer häktades på fredagen vid Kristianstads tingsrätt, misstänkta för att ha utfört eller varit delaktiga i det grova rånet i Önnestad den 9 januari.

En kennelägare slogs då ner och bands med silvertejp, innan valparna stals. Kvinnan har efteråt berättat för Kristianstadsbladet att hon trodde hon skulle bli dödad av rånarna.

Vi har sett en koppling

Samma upplevelse hade det äldre paret i Brösarp, som blev hotade med kniv och bundna av tre personer en natt strax före jul. Natten därefter slog rånare till mot ett LSS-boende i Fränninge, där personalen blev bunden med tejp och rånade på värdesaker.

När nu rånet i Kristianstadstrakten kan vara på väg att klaras upp, har polisen i södra Skåne hopp om att också få ledtrådar till rånen i Brösarp och Fränninge.

– Vi har sett en koppling, säger Beatrice Wetterberg, utredare vid polisen i Ystad.

Hon är inte själv förundersökningsledare i fallen, men säger att polisen är mån om att lösa dem.

– Det här är grova brott, det är speciellt när någon tränger sig in i människors hem och rånar dem. Vi tittar på alla kopplingar med liknande brott, säger hon.

Bland de tre personer som häktades i Kristianstad på fredagen finns en man från Göteborg, som misstänks för rånet. Dessutom finns ett par i 25-årsåldern, som är hemmahörande i Sjöbo kommun. Mannen misstänks, på sannolika skäl, för rånet, kvinnan är skäligen misstänkt för medhjälp. Det finns i nuläget vissa kopplingar mellan en av dem och platsen där ett av rånen inträffade.

Vi kunde binda honom vid ett annat brott istället

En fjärde person var till en början misstänkt för delaktighet i valprånet. När polisen gjorde husrannsakan hemma hos honom i Vollsjö, hittades dock något helt annat – en stor mängd tavlor som visade sig vara stulna vid ett inbrott i ett fritidshus i Löderup i början av december.

– Vårt intresse för mannen i samband med hundstölden svalnade, men vi kunde binda honom vid ett annat brott istället, säger Tommy Börjesson, som leder utredningen av valprånet.

Hemma hos mannen hittades även annat misstänkt stöldgods som härrör från inbrottet i Löderup.