Ridlägret där alla får vara med

Sjöbo Artikeln publicerades

En del har något funktionshinder. Andra inte. På Stall Humlamadens ridläger på Gydarpsgården rider alla tillsammans oavsett förutsättningar.

Ett gäng ungdomar ger sig iväg ut i skogen på hästryggen. En grupp mindre barn väntar uppspelta på sin tur.

Inne i det provisoriska stallet går några barn och en ledare igenom hur man går tillväga när man sadlar en häst. Men ett alldeles vanligt ridläger är det inte, Stall Humlamadens läger i Snogeholmsområdet.

Just nu pågår årets fjärde och sista lägervecka med deltagare från hela Skåne. Omkring hälften av dem har någon form av funktionshinder. Fast det är inget som det fästs någon större vikt vid.

– I klubben och här på lägret rider alla utifrån sina egna förutsättningar, säger Lis-Lott Andersson som driver Stall Humlamaden nära Veberöd.

Lis-Lott är sjuksköterska och blev intresserad av handikappridning när hon jobbade med barn och ungdom. Numera jobbar Stall Humlamaden helt integrerat, med både "friska" och funktionshindrade ryttare.

Att alla har olika förutsättningar, och att man kan behöva hjälpa varandra, blir något naturligt redan från början, säger Lis-Lott:

– Den största vinsten är nog egentligen för de ryttare som inte har något funktionshinder. Jag märker att för de tjejer som lärt sig rida hos mig och nu är funktionärer går det liksom av sig själv, det behövs inte mycket funderingar på "går det, vad behöver vi ändra". Det kommer naturligt.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se
Sjöbo