Annons

Ridlägret där alla får vara med

En del har något funktionshinder. Andra inte. På Stall Humlamadens ridläger på Gydarpsgården rider alla tillsammans oavsett förutsättningar.
Sjöbo • Publicerad 15 augusti 2006
Diem Erici från Lund kan själv lägga sadeln på den både snälla och godmodiga shetlandsponnyn Nicolina. Ledaren Filip Andersson i bakgrunden hjälper bara till om det behövs.
Diem Erici från Lund kan själv lägga sadeln på den både snälla och godmodiga shetlandsponnyn Nicolina. Ledaren Filip Andersson i bakgrunden hjälper bara till om det behövs.Foto: 
Den första gruppen med lite större barn och ungdomar ger sig ut på ridstigen i Snogeholms strövområde. En del klarar sig själv. Andra behöver lite hjälp. På Stall Humlamaden rider alla tillsammans. Bild: Sprisse Nilsson
Den första gruppen med lite större barn och ungdomar ger sig ut på ridstigen i Snogeholms strövområde. En del klarar sig själv. Andra behöver lite hjälp. På Stall Humlamaden rider alla tillsammans. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Ett gäng ungdomar ger sig iväg ut i skogen på hästryggen. En grupp mindre barn väntar uppspelta på sin tur.

Inne i det provisoriska stallet går några barn och en ledare igenom hur man går tillväga när man sadlar en häst. Men ett alldeles vanligt ridläger är det inte, Stall Humlamadens läger i Snogeholmsområdet.

Annons

Just nu pågår årets fjärde och sista lägervecka med deltagare från hela Skåne. Omkring hälften av dem har någon form av funktionshinder. Fast det är inget som det fästs någon större vikt vid.

– I klubben och här på lägret rider alla utifrån sina egna förutsättningar, säger Lis-Lott Andersson som driver Stall Humlamaden nära Veberöd.

Lis-Lott är sjuksköterska och blev intresserad av handikappridning när hon jobbade med barn och ungdom. Numera jobbar Stall Humlamaden helt integrerat, med både "friska" och funktionshindrade ryttare.

Att alla har olika förutsättningar, och att man kan behöva hjälpa varandra, blir något naturligt redan från början, säger Lis-Lott:

– Den största vinsten är nog egentligen för de ryttare som inte har något funktionshinder. Jag märker att för de tjejer som lärt sig rida hos mig och nu är funktionärer går det liksom av sig själv, det behövs inte mycket funderingar på "går det, vad behöver vi ändra". Det kommer naturligt.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons