Sjöbo Energi tar kampen

Sjöbo Artikeln publicerades

Planerna på att sälja Sjöbo Energi på den privata marknaden har vållat oro bland både kunder och personal.

Det kommunala bolaget gör nu allt för att kunderna ska stanna kvar, och i går bjöd man både på elhandelsinformation och glögg med pepparkakor.

Den 1 november försvann nästan 10 procent av de kunder som skulle förnya sina avtal med Sjöbo Energi. Därmed förlorade bolaget 60 abonnenter, jämfört med ett tiotal vid ett vanligt månadsskifte. Förklaringen tycks vara beslutet att det kommunala bolaget ska säljas.

–  Många kunder har synpunkter på försäljningen, och undrar vad den ska vara bra för, berättar Gudrun Andersson. Andra som lämnar oss hör vi aldrig något ifrån.

Den 1 november var det cirka 660 avtal som löpte ut. Vid årsskiftet är det 1 400.

– Vi vet ännu inte hur många av de kunderna som kommer att teckna nya avtal, de har fram till mitten av december att bestämma sig för om de ska byta elleverantör, säger Gudrun Andersson.

– Och de kan teckna avtal hos oss fram till den sista arbetsdagen i månaden, om de redan är kunder, säger hon.

I går kväll ordnade Sjöbo Energi en kundkväll där man berättade om sina kommande avtal. Priserna är runt 60 öre per kWh, men om man väntar till den 8 december förändras summorna.

– Det finns säkert elbolag som är billigare än vi, vi har svårt att helt följa de stora aktörerna, säger Gudrun Andersson. Men vi har andra fördelar: Vi är lätta att nå, vi har samdebitering, vi har närheten.

En av de första besökarna på kundkvällen var Bengt Ahldin.

– Jag tecknade treårsavtal med Sjöbo Energi för två år sedan, och det blev ju en kanonaffär. Jag betalar bara 48 öre per kWh. Nu vill jag veta vad som händer med mitt avtal om Sjöbo Energi byter ägare.

Bengt Ahldin fick ett svar som gjorde honom lugn: Avtalet fortsätter att gälla, oavsett vem som äger elhandelsbolaget.

Personligen kunde han förstå att en kommun inte vill ägna sig åt elhandel, utan sälja bolaget på den privata marknaden.

– Men det har känts bra att kunna köpa elen lokalt. Här kan jag ju komma in och stoppa fingret i ögat på dem som jag köper av.

Kunderna riskerar inte att förlora sina avtal, men personalen har inga garantier för att behålla sina jobb om Sjöbo Energi säljs.

– Vi jobbar på som vanligt, men det finns en oro, säger Gudrun Andersson. Hur det blir efter en eventuell försäljning beror ju på vad de nya ägarna vill.

En försäljning av Sjöbo Energi kan, enligt kommunens ekonomichef Ann-Christin Walméus, eventuellt genomföras mot slutet av sommaren.

– Just nu förbereder vi upphandlingen av det juridiska stöd vi behöver för att granska avtal och skriva avtal, berättar hon.