Sjöbo sämst i Skåne på att använda bilbälte

Sjöbo Artikeln publicerades
Foto: Helen Edvall

Den årliga bältesundersökningen från NTF visar att männen är sämre än kvinnorna på att använda bilbälte i tätorterna. Sämst av alla kommuner totalt sett blev Sjöbo.

Bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i framsätet och i baksätet. Inte minst är bältet viktigt vid lägre hastigheter då det verkligen kan utgöra skillnaden mellan liv och död, skriver NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Nästan 4 av 10 omkomna bilförare saknar bilbälte och för att nå målet med högst 220 dödade 2020 menar trafikverkets analysgrupp att bältesanvändningen borde ligga på 97-98 procent idag

Resultaten från NTF:s bältesundersökning i Skåne visar att 13 kommuner uppfyller det kravet. Det är endast fyra kommuner i Skåne som har lägre bältesanvändning i tätort än genomsnittet för Sverige som ligger på 95 procent.

Sämst av alla kommuner var Sjöbo på 93 procent. Det är framförallt männen som drar ner resultatet där 90 procent använder bilbälte jämfört med 96 procent av kvinnorna.

– Kvinnliga bilförare har ju nästan en 100 procentig bältesanvändning i Skåne. Endast i Hässleholm och Staffanstorp har männen högre bältesanvändning än kvinnorna. Det är märkligt att inte männen ska kunna ligga på samma nivå, säger Mats Hedfors, verksamhetsansvarig för NTF i Skåne.

Mätningarna genomfördes hösten 2018

Fakta

Resultatet i de övriga tätorterna

Simrishamn: Totalt i framsätet 96 (män 96 %, kvinnor 97 %)

Skurup: Totalt i framsätet 95 % (män 93 %, kvinnor 99 %)

Tomelilla: Totalt i framsätet 96 % (män 93 %, kvinnor 99 %)

Ystad: Totalt i framsätet 96 % (män 95 %, kvinnor 96 %)

Visa mer...