Sjuårige Lans är Sveriges finaste tjur

Sjöbo Artikeln publicerades

Lans, sju år gammal och 1 340 kilo tung, är Sveriges finaste tjur. På lantbruksutställningen Mila i Malmö vann han nyligen alla priser som går att vinna – och åkte därifrån som Grand champion. Nu vilar han ut hemma i Tolånga.

Ägarna, Tomas och Ann Persson, leder ut den stora tjuren från stallet. Han följer lydigt med och har inget emot att bli borstad. Han buffar lite på Ann, för att bli lite extra kliad i den lurviga pälsen på ovansidan av halsen.

– Han är 1 340 kilo snällhet, förklarar Tomas Persson.

– Men han är inte själv medveten om hur stor han är, säger Ann.

Ett lugnt lynne är en av de egenskaper som domarna värdesätter när de bedömer köttdjur på lantbruksutställningar. I övrigt är det utseendet som fäller avgörandet.

– De ska ha en fin rygglinje, en rak och stark rygg, förklarar Tomas Persson och följer över Lans rygg med handen.

– De ska också ha rejäla, starka ben – men inte allt för grova. De ska vara välmusklade, helt enkelt. Bakpartiet och ryggen är också viktiga. Ja, domarna tittar på helheten.

Flera ronder

Milautställningen blev en match i flera ronder för Lans och hans ägare. Först tävlade han mot andra tjurar i sin ras, och vann. Sedan ställdes han mot de andra klasserna i rasen och vann. Sedan jämfördes Lans med alla andra tjurar, i alla sex köttdjursraserna – och segrade. Till sist gällde det att få fram Sveriges finaste köttdjur, oavsett klass. Även då gick Lans ut som segrare, och korades med utställningens högsta pris.

– Det är givetvis trevligt. Det är ett erkännande, säger Tomas och Ann Persson.

Lans kommer att få gå kvar som avelstjur i Tolånga och Vanstad så länge han orkar. Uppmärksamheten som ett championat ger i branschen betyder också att han blir extra intressant, liksom hans avkommor.

Tomas och Ann Persson avlar sedan länge fram de bästa egenskaperna hos sina Angusdjur. För dem är det viktigt att ha lugna djur, och djur som ger det rätta, marmorerade köttet – som är typiskt för Angus. Fyra gånger tidigare har deras djur gått till final på riksomfattande lantbruksutställningar – men det här var första gången de kammade hem den högsta utmärkelsen för köttdjur i Sverige.

Samtidigt som importen av billigt kött tilltar i butikerna, upplever Tomas och Ann Persson en ökad efterfrågan på närproducerat gris- och nötkött. Framöver kommer de troligen att satsa ännu mer på Angusaveln och gårdsbutiken, Tolånga 17. Davidstorp, med två gårdar, ett torp och en stor svinproduktion, har de bestämt sig för att sälja.

– Vi vill egentligen inte ha mer grisar än vad vi kan sälja via butiken, förklarar de. Och nötbesättningarna fortsätter vi att ha i ranchdrift.