”Släktforskningen är beroendeframkallande”

Sjöbo Artikeln publicerades

– Att forska om sin bakgrund är både roligt och spännande, och fullständigt beroendeframkallande, säger Bengt Möller. På lördagen var han en av experterna som intog Sjöbos bibliotek med anledning av släktforskningens egen dag.

Piskande vind och stängda bibliotek runt om i kommunen. Ändå duggade entusiaster såväl som nybörjare tätt uppe i datorhörnan.

– Vi var lite oroliga över läget först, både vad gäller väder och teknikproblem. Det är kul att många vågat sig hit ändå, säger Ronny Sjöstedt från Ystadsbygdens släkt- och bygdeforskarförening.

Intresset för att nysta upp de gamla släktbanden har enligt honom börjat locka allt fler.

Kändisar inspirerar

– Jag tror det hänger samman med tv-programmen där kändisar letar upp okända släktingar. I samband med dessa har vi märkt av en stor ökning, säger Ronny Sjöstedt.

Samtidigt höjer han ett varningens finger för de företag som i trendens tecken börjat lansera världsomspännande sökningar för den som vill ha snabbt resultat av sin släktforskning.

– Det kostar stora pengar och informationen är inte tillförlitlig. Vill man släktforska är det absolut bästa sättet att försöka på egen hand. Det är ju dessutom väldigt roligt, säger han.

Mest vid datorn

Och vad som förr inbegrep kyrkobesök, bokjakt och mikrochips handlar nu till största delen om att slå sig ner vid en dator med rätt sorts program installerat.

– Det är en fantastisk utveckling och vem som helst kan numera sitta hemma och göra sökningar. Det är helt livsfarligt, säger Bengt Möller.

Faran hänger ihop med svårigheterna att kunna lägga släktforskningen åt sidan, när man väl kommit igång.

Vill aldrig sluta

– Man vill liksom aldrig sluta och tänker jag ska bara kolla en till, bara en till. Man är inne i en historia där personerna börjat få ansikten och då vill man inte stänga av. Plötsligt inser man att det är mitt i natten, säger Bengt Möller med ett skratt.

Britt-Inger Nilsson från Ystad, en av de nybörjare som önskar ta steget ut i släktforskarvärlden, anar alltså vad hon har framför sig. En hel del släktingar har hon redan med sig på en lista, men nu gäller det att hitta rätt information om dem.

– Ju äldre man blir, desto mer önskar man få veta om sin bakgrund. Man är nyfiken och vill ta reda på var man kommer ifrån. Det ska bli spännande att komma igång, säger hon.