Socialdemokraterna vill gärna samarbeta över blockgränsen - ”inte för att stoppa andra partier, utan för att få igenom vår politik”

Sjöbo Artikeln publicerades
Roland Wiking (S).
Roland Wiking (S).

Socialdemokraterna kan tänka sig att samarbeta med de borgerliga partierna - men inte för att stoppa Sverigedemokraterna, utan för att få igenom en del av sin politik.

Redan före valet sa Socialdemokraterna att de var öppna för alla samarbeten - utom med Sverigedemokraterna och Sjöbopartiet.

– Men vi känner inte att bollen ligger hos oss, vi tappade ju två mandat. Så vi väntar på att Moderaterna ska bjuda in till samtal, säger Roland Wiking (S).

Han tror inte att Sjöbopartiet och Sverigedemokraterna har så stora chanser att ta makten, med sina 16 av fullmäktiges 49 mandat.

– Det känns ju ganska bräckligt, säger han.

Roland Wiking ser inte heller att Socialdemokraterna - som är kommunens tredje största parti - bör samarbeta med Moderaterna för att stoppa Sverigedemokraterna.

– I så fall gör vi det för att få igenom vår politik, vi har skrivit ett handlingsprogram för de kommande fyra åren som vi kan förhandla utifrån.

Det nuvarande oppositionsrådet, Cecilia Olsson Carlsson (S) är inne på samma linje.

– Det är också intressant att se, att Sverigedemokraterna inte heller vill samarbeta med oss. Det är ju ömsesidigt, säger hon.

Den socialdemokratiska delegationen, bestående av Cecilia Olsson Carlsson, Roland Wiking och Christer Hovbrand ska träffa den moderata gruppen under torsdagen.