Svampäventyr i Röddinge

Sjöbo Artikeln publicerades

I går var det svampens dag. Något som firades med många fulla korgar runt om i landet. Ungefär 70 av dem kom från Röddinge.

– En ametistskivling, vacker men inte ätbar, säger Jan Friheden till svampentusiasterna som har samlats runt omkring honom.

Han lägger tillbaka den djuplila svampen i korgen och gräver ivrigt efter nästa.

En efter en börjar svampplockarna strömma tillbaka till den gamla skolan från sina skogsäventyr. Med jordiga svampar och färska myggbett trängs de alla kring Jan Friheden och hans högra hand Göran Sandberg.

Det är de giftiga svamparna som det läggs mest krut på.

– De flesta dödsfallen sker när svampplockarna blandar ihop giftsvamparna med vanliga ätliga svampar, säger Jan Friheden.

Han visar upp en vit flugsvamp som är misstänkt lik en champinjon. Flera av giftsvamparna som Jan Friheden har lagt ut på bordet åt man förr i tiden, han har själv ätit flera utav dem.

När de 70 svampplockarna anlände till Röddinge gamla skola på morgonen fick de alla varsitt snapsglas med en svamp i. Dagens första utmaning var att gissa svampens namn.

– Det var en pluggskivling. En dödligt giftig svamp som är lätt att missta för en Karljohan och som fanns i recept för i tiden, berättar Jan Friheden.

Svampens dag firas över hela landet. Men här i Röddinge är det naturskyddsföreningen och byalaget som står bakom.

– Konstigt nog har många skånska orter ställt in sina svampdagar i år, bland annat Hässleholm, berättar Göran Sandberg.

Förmodligen beror det på att det har varit ganska torrt de senaste dagarna. Men rent allmänt så är detta en bra årstid för att plocka svamp, för nästan alla.

– Vår grupp råkade gå rakt in i en avverkad skog så vi hittade ingenting, men vi hade i alla fall trevligt, säger Eva Johansson Kloxin från naturskyddsföreningen i Simrishamn.

Lite berättelser om sina äventyr hinner svampplockarna också med.

– Jag var i Jämtland och plockade svamp när jag hittade en snöchampinjon lika stor som en basketboll, berättar Sigbritt Gärd.

Växte på tio timmar

När hon tog svampen till en svampexpert bekräftade han att den var ätlig och helt fri från angrepp.

– Då har den förmodligen växt upp och blivit så stor på runt tio timmar. Svampar är fantastiska, säger Göran Sandberg.