Svårt få bukt med vattenläckorna i Sjöbo

Sjöbo Artikeln publicerades
Roger Wahlqvist är en av de anställda på VA-enheten, som arbetar med vattenläckorna. Mahmoud Khalouf passar på att hämta vatten från brandposten vid Idegatan, där man spolade ut vatten för att bli av med luftbubblorna i rören.
Foto: Britt Risberg
Roger Wahlqvist är en av de anställda på VA-enheten, som arbetar med vattenläckorna. Mahmoud Khalouf passar på att hämta vatten från brandposten vid Idegatan, där man spolade ut vatten för att bli av med luftbubblorna i rören.

Luft i vattenledningarna har gjort att rören sprungit läck på fyra olika ställen i Sjöbo under torsdagen och fredagen.

Just nu spolas vattnet ut genom brandposter för att luften ska försvinna.

Det var när det blivande lss-boendet vid Sandbäcksgården skulle anslutas till VA-nätet, som luft kom in i vattenledningarna.

– Vi spolar alltid ur ledningarna när vi gjort en servisanslutning, men här har vi inte fått ut all luft, förklarar VA-chefen Peter Hellichius.

Följden blev att luftbubblorna spred sig i hela vattenledningsnätet i Sjöbo tätort. Och när luftbubblor möts från två håll, uppstår ett kraftigt tryck - och ledningarna kan sprängas sönder. Det hände på fredagsförmiddagen på Idegatan, nära Nya Torg.

– Här är ledningarna lite sköra, de är av eternit och har säkert legat här sedan 1960-talet, förklarar Roger Wahlqvist på VA-enheten.

Personalen kunde snabbt se var vattnet bubblade upp, och man fick sedan gräva ett stort hål i gatan för att byta ut den söndersprängda ledningsbiten.

Även vid idrottsplatsen sprängdes en vattenledning sönder.

– Vi jobbade till halv tio i går kväll, men sedan sprängdes ledningarna sönder på två ställen i natt igen, den ena vid Malenas grän och andra alldeles intill där vi lagat tidigare på Idegatan, berättar Roger Wahlqvist.

Vid middagstid på fredagen var läckorna lagade, och vattnet rann åter i kranarna hos abonnenterna på Idegatan, Nya Torg och vid idrottsplatsen.

– Men vi fortsätter att spola vatten genom brandposterna. Nu håller vi tummarna för att det all luften försvinner och det inte blir några mer läckor, säger Peter Hellichius.

En hel del privatpersoner blev utan vatten under torsdagen och fredagen, och vattentankar ställdes ut vid Nya torg och idrottsplatsen. Lillgårdens förskola kunde dock förses med vatten under hela tiden.

Vattenläckorna gav extra jobb för VA-enheten.

– Två arbetslag fick avbryta arbetet i Lövestad för att ta hand om det här, säger Peter Hellichius.

De hushåll som varit utan vatten, uppmanas att spola i sina kranar en stund för att vattnet ska bli klart och fritt från luftbubblor igen.