Annons

Nolltolerans: Så ska kommunen stoppa brottslighet på stationen

Trafikterminalen är den plats som Sjöboborna tycker är mest otrygg.
Nu satsar kommunen på ordningsvakter för att minska brotten i området.
Sjöbo • Publicerad 11 maj 2018
Trafikterminalen ska bli tryggare, hoppas politikerna som nu beslutat anställa ordningsvakter som ska bevaka området 15 timmar i veckan.
Trafikterminalen ska bli tryggare, hoppas politikerna som nu beslutat anställa ordningsvakter som ska bevaka området 15 timmar i veckan.Foto: Sprisse Nilsson

– Vi ska ha nolltolerans mot brott vid trafikterminalen, säger kommunalrådet Magnus Weberg (M).

Redan 2016 kom polisen och kommunledningen överens om att satsa på trafikterminalen. Att det skulle bli lugnt där var ett av de så kallade medborgarlöften som polisen lanserade på bred front.

Annons

Polisen skulle patrullera vid busstationen minst två gånger i månaden, och kommunen anställde ordningsvakter som skulle titta till platsen. Vakterna fick också befogenhet att ingripa eftersom platsen klassades om ett så kallat paragraf 3-område.

Även 2017 har kommunens ordningsvakter besökt terminalen då och då.

Trots det upplevs området som osäkert. Enligt Magnus Weberg har det anmälts 18 brott vid busstationen under ett års tid.

Det lokala, brottsförebyggande rådet (brå) har nyligen gjort en nystart, och där har man nu valt att fokusera på trafikterminalen.

– Vi har utgått från polisens trygghetsmätning. Enligt den är trafikterminalen det område som våra invånare tycker är mest otryggt, säger Magnus Weberg.

I det lokala brå finns både kommunens olika verksamheter, polisen och säkerhetssamordnaren representerade. Alla var man överens om satsningen på trafikterminalen.

Polisen och kommunen är överens om att trafikterminalen behöver bli en trygare plats. Johan Sandelin är kommunpolis, och Magnus Weberg, kommunalråd (M).
Polisen och kommunen är överens om att trafikterminalen behöver bli en trygare plats. Johan Sandelin är kommunpolis, och Magnus Weberg, kommunalråd (M).

– Vi ska ha en prövoperiod på sex månader. Kommunen ska anställa ordningsvakter som går runt vid trafikterminalen 15 timmar i veckan för att stävja brott.

– Parallellt kommer det också att sättas upp kameror även på utsidan av byggnaden, och både kommunens fältassistenter och områdespoliserna ska besöka området, säger Magnus Weberg.

Kommunstyrelsen har sagt ja till förslaget, och man satsar nu 200 000 kronor på ordningsvakter.

Vakterna ska befinna sig i området vid de mest kritiska tidpunkterna.

Annons

– Efter sex månader får vi utvärdera det här försöket. Kanske måste man justera tiderna, och utöka dem, säger Magnus Weberg.

Fastighetsägaren, AB Sjöbohem, och gatukontoret ska också titta över planteringar och belysningar.

– På sikt hoppas vi nå vårt mål om nolltolerans mot brott, men till en början kan det bli en ökning av antalet anmälningar. Vi tror nämligen att det finns ett visst mörkertal, med brott som inte anmäls, säger Magnus Weberg.

På ännu längre sikt hoppas han att en ökad rörelse kring terminalen kan leda till att området känns tryggare.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons