Tunga lyft ska säkra eftertraktad titel

Sjöbo Artikeln publicerades
Däckvält är en av grenarna som måste klaras av när Sveriges starkaste kvinna ska utses. Men det krävs även mental styrka. Sjöbohoppet Therese Beirup från Lövestad ser fram emot att mäta sina krafter med motståndarnas. "Jag kämpar hårt och ger mig inte i första taget", säger hon.
Foto:Malin Palm
Däckvält är en av grenarna som måste klaras av när Sveriges starkaste kvinna ska utses. Men det krävs även mental styrka. Sjöbohoppet Therese Beirup från Lövestad ser fram emot att mäta sina krafter med motståndarnas. "Jag kämpar hårt och ger mig inte i första taget", säger hon.

Här gäller det att ta i - utan att bli däckad.

Till helgen arrangeras tävlingen Sveriges starkaste kvinna i Sjöbo. Då kan publiken räkna med riktigt tunga insatser.

– Det kommer att bli jättehäftigt, säger arrangören Isa Olsson på Massive Performance.

Det är på hennes gym på Södergatan tävlingen äger rum.

Under en intensiv dag ska deltagarna genomföra en rad moment som kräver både fysisk och psykisk styrka.

– Det är första gången vi gör något liknande här på gymmet, så det ska bli spännande, säger Isa Olsson.

Ingen av deltagarna får väga mer än 63 kilo. Det är en viktklass som Isa Olsson länge velat lyfta fram i tävlingssammanhang, så när hon fick chansen att ordna en tävling på hemmaplan tvekade hon inte en sekund.

– Mitt mål är att det här ska bli Sveriges bästa tävling i sitt slag och att vi får arrangera den fler gånger, säger hon.

Sammanlagt tio vältränade tjejer från hela landet deltar i tävlingen, som omfattar grenar där orken sätts på hårda prov.

Vid sidan av vikter och hantlar ska deltagarna bland annat lyfta stenar, metallstockar och tunga rör. De ska även välta ett 240 kilo tungt däck framför sig.

Sjöbo representeras av Therese Beirup från Lövestad, som ser fram emot att få mäta sina krafter med motståndarna.

– Jag skitnervös men samtidigt väldigt taggad. Jag har tävlat en hel del tidigare, fast inte på den här nivån - men jag tror att jag har goda vinstchanser, säger hon.

Domare är Martina Andersson, som tog hem titeln Sveriges starkaste kvinna i klassen -72,8 kilo förra året. Vinnaren kvalar till såväl EM i London som VM i Ohio, USA.

Vid sidan av titeltävlingen finns även en tävling som är öppen för nybörjare.

Den har lockat fem deltagare, bland andra Sandra Harrysson från Blentarp och Cathrine Nilsson från Sjöbo.

Fakta

Tio deltagare

Följande personer deltar i Sveriges starkaste kvinna -63 kilo i Sjöbo:

Therese Beirup, Sjöbo, Elin Andersson, Göteborg, Linnea Pettersson, Vaggeryd, Annica Karlsson, Lund, Emma Pihl, Mjölby, Veronika Elvingson, Uppsala, Elin Forsnor, Malmö, Sara Nyberg, Nyköping, Susanna Wermaeus, Valbo, och Great Rosén, Ockelbo.

Tävlingen genomförs hos Massive Performance på lördag mellan klockan 10 och 16. Dopningstester kan förekomma.

Visa mer...