Valprånet blir fall för hovrätten – Sjöbobon vill bli friad

Sjöbo Artikeln publicerades

Det brutala valprånet i vintras blir ett fall för hovrätten, efter överklaganden från flera parter.

Mannen från Sjöbo vill frias från sin femåriga fängelsedom, och slippa betala skadestånd till den misshandlade kennelägaren.

En av de stulna valparna.
En av de stulna valparna.

Kennelägaren i Önnestad utsattes för ”besinningslöst våld” när hon överfölls i sitt hem i januari, konstaterar tingsrätten. Hon var övertygad om att hon skulle dö, när två maskerade män misshandlade och band henne.

Efter rättegången i tingsrätten fick 27-åringen från Sjöbo det hårdaste straffet: fem års fängelse för grovt rån.

En 34-åring med anknytning till Hörby och Göteborg misstänktes länge för delaktighet, men han friades från rånmisstankarna. Tingsrätten ansåg inte att bevisen mot honom var tillräckliga.

Åklagaren, Christofer Ramkvist, är dock inte nöjd med den friande domen. Han vänder sig också till hovrätten, och vill se 34-åringen dömd för grovt rån.

Enligt åklagaren kan man inte dra några andra rimliga slutsatser än att 34-åringen var en av de maskerade gärningsmän som rånade kennelägaren. Åklagaren hänvisar till flera graverande uppgifter, bland annat 34-åringens egna uttalanden i början av förundersökningen, och hans tystnad därefter.

Tre kvinnor dömdes också för häleri, bland annat för att de förvarat och hjälpt till att sälja stulna valpar.

En av kvinnorna, en 31-åring från Hörby, överklagar nu sin dom till hovrätten. Hon hävdar att hon inte haft något uppsåt, och att hon gjort något för att försvåra att de stulna valparna återlämnades till sin rätta ägare. Tvärtom har hon protesterat mot att valparna förvarades i hennes bostad, skriver kvinnans advokat.

27-åringen från Sjöbo vill bli friad och dessutom slippa betala skadestånd. Han begär dock anstånd till den 25 juli med att utveckla grunderna för sin överklagan.

Vid rånet i Önnestad stals sex golden retriever-valpar. Fem av dem har återfunnits.