Veterantraktorer på tur i norra Färs

Sjöbo Artikeln publicerades

Med ett trivsamt brummande gav sig en bra bit över 50 traktorer ut på tur i norra Färs, när det för andra året i rad ordnades traktorparad med start och mål i Vollsjö.

Det brummar snarare än mullrar när en bra bit över 50 gamla traktorer gör sig redo för start vid "Kulturhuset" i Vollsjö, inför torsdagens traktorparad med en fyra timmar lång tur runtom i norra Färs.

Bland de samlade fordonen finns både nogsamt renoverade, ommålade och upputsade klenoder, och gamla trotjänare i bruksskick med skavd lack och rostfläckar här och där.

Till den första kategorin hör till exempel Hörbybon Torbjörn Månssons Porschetraktor – jo det finns – som dessutom har en lika fint rödlackad gammal militärvagn därbak, där familjen sitter bänkad på sätena.

Zetor först ut

Traktorn som tar täten vid starten klockan 10 är arrangören Per-Ove Perssons Zetor från 1959.

Och den tillhör den mer patinerade sortens fordon – men rullar på lika bra för det.

Långväga

Per-Ove Persson, en sann entusiast som också var med om att dra igång föreningen Traktorvännerna i fjor, i ungefär samma veva som förra årets traktorparad, har fler av sina 26 traktorer på plats.

– Här är deltagare ända från Bjäre, de har fått låna några av mina traktorer, säger han.

Uppslutningen var bra, tyckte han. Och föreningen Traktorvännerna har växt rejält sen starten i fjor. Vid årsskiftet var medlemsantalet uppe i cirka 100, nu är man 150, berättar han stolt.