Viktigt att containrar står långt från byggnader - räddningsledare varnar efter bränder

Sjöbo Artikeln publicerades
Containern vid Emanuelskolan utsattes under natten till onsdagen för en brand.
Foto: Britt Risberg
Containern vid Emanuelskolan utsattes under natten till onsdagen för en brand.

Nattens brand i en container slutade lyckligt - men det har inträffat flera liknande bränder den senaste tiden och räddningstjänsten hoppas att den ses som en varningsklocka.

Vid midnatt började det brinna i en container på Emanuelskolans skolgård i centrala Sjöbo. Räddningstjänstens Sjöbostyrka kunde snabbt släcka elden, och det uppstod inte någon fara för spridning.

Liknande incidenter har inträffat den senaste tiden, under försommaren stacks containrar vid marknadsplatsen i brand ett par gånger.

– Ja, vi har haft den här typen av bränder från och till, säger Claes Jeppsson, yttre befäl på SÖRF, Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund.

För att inte containerbränderna ska få förödande följder är det viktigt att följa reglerna om hur de ska placeras, påpekar han.

– En öppen container ska stå minst sex meter från en byggnad, och en sluten fyra meter ifrån. Om de ska stå närmare måste de vara låsta, och på skolor är det ju extra viktigt att följa reglerna, säger Claes Jeppsson, som menar att man måste undvika att skapa tillfällen för pyromaner.

Containern på Emanuelskolan stod på tillräckligt långt avstånd från skolbyggnaden.