22 datorprogram gratis för nerladdning

Skåne Artikeln publicerades

Bra datorprogram behöver inte kosta skjortan. I stället för att betala tusenlappar i butiken kan du hämta programmen helt utan kostnad på internet. Vi guidar till 22 bra gratisprogram - och visar hur du gör för att hitta fler.

Det är dyrt att köpa datorprogram. Svindyrt. Ska du köpa ett Microsoft Office för dina kontorssysslor, Norton Internet Security för att skydda datorn och Photoshop Elements för att bearbeta dina bilder slutar notan på 7 500 kronor. Väljer du däremot konkurrenter som Openoffice, Etrust och Picasa behöver du inte betala ett öre.

På internet finns det gott om program som är gratis, och det finns flera förklaringar till att tillverkare skänker bort dem. Ibland är den ideologisk. Många människor ogillar kommersiella företag som Microsoft, och tillsammans skapar de konkurrenter som är helt gratis. Det är också vanligt att företag skänker bort enkla versioner av sina program, och sedan hoppas att användarna ska betala för att få en bättre version. Du som letar efter gratisprogram på internet bör vara försiktig. Ibland kan du drabbas av så kallade spionprogram. Om du exempelvis hämtar Kazaa, som används för att hämta piratkopior av musik och film, får du även en del otrevliga extraprogram "på köpet". Dessa övervakar ditt surfande och utsätter dig för reklam.

Det är också viktigt att skilja på freeware och shareware. Freeware-program är helt gratis, medan shareware betyder att du får testa programmet gratis i en tid - sedan måste du betala.

Vi har letat upp 22 bra gratisprogram på nätet. Alla är trygga val från kända tillverkare, och alla är freeware.

Observera att du också får många bra program på köpet när du köper din dator. Apple skickar exempelvis som regel med bildprogrammet Iphoto, och i Windows finns chattprogrammet MSN Messenger och musikspelaren Windows Media Player. Innan du går ut på internet kan du alltså leta på den egna datorn.Martin Appel/TT Spektra