En död och flera skadade
i skånsk masskrock

Text: TT
Publicerad 15 januari 2013 12.48 Uppdaterad 15 januari 2013 22.27
Större eller mindre text

Skåne.
En person omkom då minst ett 50-tal personbilar och lastbilar brakade ihop på Tranarpsbron på E 4 nordost om Helsingborg.
Vägen stängdes av efter olyckan och tros inte vara helt farbar på flera dagar.

Masskrocken inträffade vid elvatiden på tisdagen på den cirka tre kilometer långa Tranarpsbron mellan Åstorp och Östra Ljungby. På bron rådde svår halka och nedsatt sikt på grund av tät dimma.

Flera personer klämdes fast i sina bilar och fick skäras loss. Närmare 50 personer med varierande skador fördes till sjukhus. Fyra av dem hade allvarliga men inte livshotande skador, uppger polisen.

Efteråt stod de kraschade fordonen huller om buller på båda sidor om mitträcket. Vittnen på plats förfärades av åsynen. Även räddningsledaren Jonas Hellsten:

- Det här är den värsta olyckan jag varit med om under mina 30 år i det här arbetet, sade han till hd.se.

Björn Lindgren, fotograf på Scanpix, sade till TT att han aldrig tidigare hade sett något liknande.

Vid 19-tiden på tisdagskvällen uppgav Trafikverket att räddningsarbetet på Tranarpsbron avslutats och att röjningsarbetet påbörjats.

- Trafikverket har gjort en första besiktning av bron, men det är fortfarande så rörigt på platsen att vi kan inte göra någon riktigt besiktning förrän i morgon bitti, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid besiktningen konstaterades stora skador på broräcken och kantbalkar.

- En försiktigt prognos är att den västra bron ska kunna öppnas för trafik någon gång under onsdagen. När vägen väl öppnas kommer hastigheten förmodligen att vara begränsad.

Den östra brodelen kommer att ta längre tid att få i farbart skick.

- Det kan ta ett till två dygn innan den kan öppnas igen, säger Denny Josefsson.

Under onsdagsförmiddagen väntas en uppdaterad prognos för när hela bron kan vara öppen.

Trafiken leds om från Åstorp på väg 21 till Klippan och därefter väg 13 till Östra Ljungby och omvänt. Alternativ väg söderut från Jönköping är Nissastigen, väg 26, och E 6 söderut för att nå Malmö och Helsingborg.


Fler händelser under dagen:

Flera personbilar och lastbilar är inblandade i en krock på E 6 vid Flädie utanför Lund, rapporterar P 4 Malmö. Först rapporterades om en lastbil som ställt sig på tvären, sedan har alltså flera fordon kolliderat på platsen. Inga personskador uppges, men det är helt stopp i trafiken i södergående riktning mot Malmö.

I Stockholms län är trafikläget besvärligt. Från klockan 06.00 till 13-tiden hade 33 trafikolyckor rapporterats till polisen, men inga med allvarliga personskador.

Mellan Väne Ryr och Lane Ryr utanför Uddevalla krockade en personbil med en tankbil i halkan. En person fördes till sjukhus.

I Mark utanför Borås kolliderade två bilar och även härifrån togs en person till sjukhus.

Omkring tio bilar var inblandade i en krock på E20 nordväst om Eskilstuna på förmiddagen. Enligt polisen började det med att en bil som blivit stående på vägen blev påkörd. En person fick lättare skador, trafiken stod stilla.

På E 20 vid Kungsör krockade två lastbilar. Inga personskador uppstod enligt polisen men även här stängdes trafiken av.

Två lastbilar kolliderade på E 65 mellan Skurup och Ystad vid 11.30-tiden. Enligt uppgift har inga personer skadats.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu