Eva Rydberg får Karamelodiktpris

Skåne Artikeln publicerades

Eva Rydberg får årets Karamelodiktstipendium. Rydberg, själv en stor beundrare av Povel Ramel, prisas för sin "ständigt närvarande clown-ådra".

Under lördagseftermiddagen fick Eva Rydberg ta emot 30 000 kronor och minst två kilo karameller under en ceremoni på Musikmuseet i Stockholm. I sin motivering framhåller prisjuryn bland annat hennes "makalösa spännvidd som dansare, clown, komedienne, skådespelerska, imitatör och sångerska inom såväl lustspel, bondkomik, teater och cirkus."

– Jag är otroligt glad, jag har beundrat Povel under alla år, sade hon några minuter senare.

Trots att hon tidigt i sin karriär sjöng i just Knäppupprevyn fick hon aldrig jobba med Povel Ramel själv. Sjungit hans sånger har hon däremot gjort, ända sedan hon var barn.

– Jag växte upp med hans låtar, jag sjöng dem hela tiden. När jag åkte med mor och far till Stockholm sjöng jag Povel för hela tågkupén och fick applåder, då var jag kanske tio år.

Vilken är din favoritlåt i dag?

– "Måndag morgon".

Karamelodiktstipendiet har delas ut sedan 1982 och instiftades av Povel Ramel. Det delas ut varje år till en artist som förnyat det svenska språket och som arbetar och uppträder i Povels anda.