Jönsson får nobben av HD

Skåne Artikeln publicerades

Domen på sju års fängelse var orättvis. Det menade storbedragaren och Ystadsbon Torgny Jönsson, "maffians bankir", och krävde prövning i Högsta domstolen. Men fick nobben. Nu ber han Europadomstolen granska om hans mänskliga rättigheter kränkts.

– Det fanns goda skäl för en prövning i HD. Sverige har brutit mot Europakonventionen när rätten har behandlat min klient så här. Vi är båda besvikna, säger advokat Jonas Carlsson, Torgny Jönssons advokat.

I höstas dömdes Torgny Jönsson, "maffians bankir", till sju års fängelse i hovrätten för grovt bedrägeri. Enligt hovrätten hade han lockat investerare med bluffaffärer och fått dem att investera sammanlagt 116 miljoner kronor. Pengar som i själva verket gick till kriminella.
I såväl tingsrätten som hovrätten hävdade Jönsson att han var oskyldig och menade att poliserna samt åklagarna i utredningen behandlat honom felaktigt. Framför allt var han och försvarsadvokaten kritiska mot tidsschemat. De ansåg sig inte ha fått tillräcklig tid att gå igenom hela förundersökningen, ungefär 4 000 sidor och nästan 20 000 inspelade telefonsamtal.

– Jag ser inga skäl till varför man inte kunde ge honom tillräckligt med tid att förbereda sig. I Europakonventionen finns regler som säger att en tilltalad har rätt att vara väl förberedd inför domstolen. I Sverige har vi inga sådana regler, säger Jonas Carlsson som nu förbereder en ansökan om prövning i Europadomstolen.
– Sverige hade tjänat på att bevilja Torgny Jönsson prövning. Varje vecka händer något liknande andra tilltalade i Sverige. Kanske skulle detta kunnat påverka även deras situation, säger han.

Vad säger Torgny Jönsson själv om beslutet?


– Han tycker givetvis att han har blivit orättvist behandlad, men han är inte knäckt. Snarare stridslysten, säger Jonas Carlsson.

Lars Olson, vice chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Skåne, är av en annan åsikt. Han tycker att HD:s beslut är korrekt och att Jönssons synpunkter på utredningen är bristfälliga.

– Beslutet från Högsta domstolen var i allra högsta grad väntat. De synpunkter Jönsson och hans försvarare lade fram var i vissa fall överdrivna och i andra fall direkt felaktiga. Jag hade blivit förvånad om HD hade beslutat annorlunda, säger han.

Kammaråklagare Martin Bresman, som även han var delaktig i åtalet mot Torgny Jönsson, håller med:

– Jag har inte läst domen men det är helt i linje med vad vi förväntade oss. Hovrättens dom var både välskriven och välmotiverad.