Kört för vittneskonfrontation

Skåne Artikeln publicerades

Åklagare Solveig Wollstad är mycket kritisk mot att medier publicerat namn och bild på den misstänkte skytten i Malmö. Alla möjligheter att genomföra en riktig vittneskonfrontation är körda nu, enligt henne.

MALMÖ. Åklagare Solveig Wollstad är mycket kritisk mot att flera medier valt att publicera namn och bild på den misstänkte skytten i Malmö, en 38-årig man som nu sitter häktad misstänkt för ett mord och fem mordförsök.

– Framförallt beklagar hon att ett presumtivt vittne fått kommentera ett foto av den misstänkte, säger hon.

– Det har argumenterats att uppgifterna ändå var ute på internet, men det är lite skillnad. På nätet måste vittnena själva söka informationen. Här har man stuckit ett foto, som dessutom inte var särskilt välliknande, under näsan på ett vittne. Alla möjligheter för oss att genomföra en riktig vittneskonfrontation med figuranter är körda nu.

Förutom att publiceringen försvårat utredningen, menar Solveig Wollstad att det också finns en annan anledning att ifrågasätta beslutet.

– Det finns ju också den etiska aspekten, att hänga ut personer och deras anhöriga i det här stadiet av en utredning, det måste man fråga sig om det är försvarbart, säger hon.