Krönika: Lokaltidningen har framtiden för sig

Skåne Artikeln publicerades

Tidningen du håller i handen grundades för 139 år sedan. Jag är övertygad om att få svenska tidningar har bättre framtidsutsikter än Ystads Allehanda och att vi redan nu kan börja planera för en rejäl fest vid 150-årsjubileet 2023.

Annars är olyckskorparna många bland förståsigpåarna. I USA har tidningsdöden härjat i flera år och här hemma sjunker upplagorna.

Dagens journaliststudenter pratar mer om den kommande arbetslösheten än om sina framtidsdrömmar.

Det är lätt för oss redaktörer att bli pessimister, men jag vägrar tappa tron på journalistiken. Tittar man närmare på det som händer i tidningsvärlden ser man ett mönster: Krisen drabbar i första hand de stora tidningarna, mindre lokaltidningar klarar sig betydligt bättre.

För några veckor sedan visade till exempel en räckviddsundersökning att Ystads Allehanda fått 2 000 fler läsare under det senaste året.

En annan som trorpå lokaltidningens framtid är Warren Buffet, en av världens rikaste män. Nyligen köpte han 63 lokaltidningar i sydöstra USA. Prislappen var 142 miljoner dollar.

I samband med affären förklarade Buffet varför han tycker det är rätt tid att investera i tidningar: I små samhällen med stark samhörighetskänsla finns ingen viktigare institution än den lokala tidningen.

Den amerikanske mångmiljardären har förstått något grundläggande. Det är tidningar som står riktigt nära sina läsare som har framtiden för sig.

Ystads Allehanda behövsom livet ska vara gott att leva här i sydöstra Skåne. Utan din lokaltidning hade vardagen blivit lite tystare, samtalen hade avstannat.

YA granskar och ställer lokala politiker och makthavare till svars.

YA rapporterar om de nära nyheterna, de som berör dig.

YA driver debatten i frågorna som är viktiga i Ystad och Tomelilla, inte bara de som diskuteras på Stureplan eller i partihögkvarteren.

YA skriver engagerat och kunnigt om det lokala kultur- och föreningslivet vare sig det gäller Kivik Art Centre eller Ystads handbollstjärnor.

En bra lokaltidning är som en god vän. Den ställer upp när du behöver hjälp, den är ett trevligt sällskap som du kan skratta eller gråta tillsammans med. Och goda vänner kan man inte få nog av.