Annons
Nyheter

Kulinarisk kick off för Österlen-krögare

Vad sägs om jordärtskocksoppa med tuppleverpastej eller algbröd med brynt smörkräm? Kreativiteten flödade när Österlens krögare laddade inför årets matrunda.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2011
Maria Bub och Veronica Börjesson från Gastronomiprogrammet på Kristianstad högskola bjuder på egenproducerad korv.Foto: Bass Nilsson
Maria Bub och Veronica Börjesson från Gastronomiprogrammet på Kristianstad högskola bjuder på egenproducerad korv.Foto: Bass NilssonFoto: Bass Nilsson

Svagt lilafärgad chutney klickas med van hand ut på lövtunna korvskivor, innan de får sällskap av friterade lökringar.

– Det är rödlök, rödbetor och rabarber kokta med citron, vinäger och socker, förklarar Maria Bub, som går sista året på Gastronomiprogrammet på högskolan i Kristianstad. Tillsammans med Veronica Börjesson ska hon öppna ett korvkafé i Kristianstad i höst.

Annons

– Vi vill försöka vända korvmojstrenden.

Ett tjugotal lokala krögare stod för maten på branschfolkets kick off inför årets matrunda. Bortåt 140 personer hade samlats på restaurang Allé för äta gott och knyta kontakter.

– Varje plats har sin unika smak och historia, konstaterade Helena Ullmark från Smakplats Skåne, ett projekt som finansieras av länsstyrelsen. Syftet är att hjälpa småskaliga livsmedelsföretagare att utvecklas. Helena Ullmark konstaterar att trenden är positiv.

– 2003 fanns det hundra gårdsbutiker i Skåne. I dag är de två hundra.

Simrishamns kommunalråd Anders Johnsson (M) var också nöjd.

– Det här är definitivt en framtidsbransch. Många klagar på att det finns för många krogar på Österlen men jag ser det tvärt om – ju större utbud desto bättre.

För Håkan Hulthén från Ingelstorp restaurang & pensionat är framgångsreceptet mycket konkret:

– Smör ska det vara! Bara smör!

Ann-Louise Olander
YA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons