Niorna i Simrishamn har högst betyg

Skåne Artikeln publicerades

Liten, men naggande god. Så kan Nils Holgerssonskolan beskrivas. Eleverna får toppbetyg och tycker att skolan är toppen. Närhet och satsning på kunskap är förklaringar till att betygen är bäst på den lilla friskolan.

Det säger rektorn på Nisseskolan som den kallas i folkmun i Simrishamn.

– Det är ju väldigt roligt att vi ligger så bra till, säger skolans rektor Kerstin Winbladh-Westlund. Det är bra reklam för skolan.

Hon tror att det finns tre olika saker som förklarar varför friskolans elever får så bra betyg: Man arbetar i mindre grupper, eleverna kan följas från ettan till nian och en riktad satsning på kunskap även i de lägre årskurserna.

– Vi har en organisation där ämneslärarna även undervisar de yngre eleverna, säger Kerstin Winbladh-Westlund.

Värnar om litenheten

I dag går det 190 elever på skolan. Man har inga planer på att utvidga utan vill ligga på dagens nivå, även om det innebär att man ibland tvingas säga nej till elever.

Troligen kunde skolan växa lite till, i dag finns en kö till skolan. Men styrelsen för skolan som drivs som ett föräldrakooperativ tycker det är viktigt med den lilla miljön.

– Här känner alla varand­ra, både lärare och elever. Vi vet vad alla heter och det är liten risk att någon inte skulle bli sedd eller hamna utanför, säger Niklas Garnham som har matte och idrott som sina ämnen.

Man håller hårt på att det ska vara mindre grupper. I de minsta klasserna är taket 14 elever, på mellanstadiet är det som mest 18 elever i varje klass och på högstadiet är det 25–26 elever.

– Närvaron av vuxna och tilliten är också mycket viktig. Eleverna måste känna förtroende för lärarna och våga prata om problem, betonar Kerstin Winbladh-Westlund.

– Även rektorn är synlig här, säger Niklas Garnham. På andra skolor är det vanligt att man bara träffar rektorn om man gjort något dumt.

Albin Henriksson går i åttan och funderar på att bli snickare. I så fall kommer han att fortsätta på gymnasiet i Kristianstad.

Han trivs bra på Nils Holgerssonskolan och har inget att klaga när YA frågar om allt är bra.

– Det kunde var lite bättre klassrum, tycker han. En del är trasiga.

Även Moa Bruke och Amanda Quartey är nöjda med sin skola.

– Jag gick på en annan skola tidigare och valde själv Nils Holgerssonskolan, berättar Moa Burke.

Ovanligt med mobbning

De tre eleverna tycker det är väldigt ovanligt med mobbning på Nisseskolan.

– Händer det så säger vi till lärarna, säger Albin Henriksson.

YA:s utsände reporter glömmer sin Iphone på en fönsterbräda i elevernas uppehållsrum. Trots att den låg helt exponerad är den kvar när det är dags att gå en stund senare.