Nye chefredaktören på plats

Skåne Artikeln publicerades

I dag börjar Lars Mohlin jobbet som ny chefredaktör för Ystads Allehanda. ”YA är i grunden en bra tidning, så jag ser inte behov av att göra några radikala förändringar”, säger Lars Mohlin.

Han flyttar snart in i en liten lägenhet på Sladdergatan, så han får nära till jobbet. Familjen bor kvar i Lomma.

– Jag kommer att bo i Ystad i veckorna, säger den nye tidningschefen.

Lars Mohlin har tidigare i över 20 år arbetat på Kvällsposten där han gjort det mesta, skrivit, redigerat och senast haft samma roll som han får på YA.

Men något kvällstidningstänk med hårda vinklingar och sensationsjournalistik tänker Lars Mohlin inte introducera.

– Det är ett tonläge som jag inte plockar med mig.

Han tror på den nära, lokala journalistiken och påpekar att bra lokaljournalistik får stort genomslag även på riksnivå.

– Lokaltidningarna är ryggraden för journalistiken som sedan tv och kvällstidningarna plockar russinen från. Det är oftast i lokaltidningarna som avslöjandena kommer fram.

Handbollsmålvakt

Lars Mohlin kommer från Kristianstad. Pappan och mamman drev en cykelhandel.

Lars spelade handboll, som målvakt, men slutade när han var 16 år. Han berättar att det var efter en provträning med IFK Kristianstad då kanonskytten Lars-Göran Lill-Munken Jönsson skickade iväg projektiler som fick den unge målvaktstalangen att ducka – och satsa på annat.

– Då hoppade jag av idrottskarriären. Musik och tjejer blev också intressantare i den åldern.

Hans handbollshjärta klappar fortfarande för IFK Kristianstad, så det kommer åtminstone finnas en Kristianstadssupporter vid Skånederbyt i Österporthallen mot Ystads IF den kommande säsongen.

Lars Mohlin är en hängiven MFF-supporter och har årskort på Malmö stadion.

Tidigt tidningsintresse

Intresset för tidningar väcktes tidigt. Han gjorde skoltidning på gymnasiet i Kristianstad, gick på journalistutbildningen på Skurups folkhögskola och jobbade en kort period på Arbetet. Därefter blev han Kvällsposten trogen fram tills han för en tid sedan sade upp sig för att pröva nya utmaningar.

Är det något som han vill se ännu mer av i Ystan är det de raka, lokala nyheterna.

Ystads Allehanda har de senaste åren gjort en del nedskärningar och den nye ägaren Gota Media vill vända förlust till vinst genom besparingar och rationaliseringar.

Det är enligt Lars Mohlin nödvändigt.

– Ingen ägare vill driva en tidning med förlust. Men jag tycker att man tänker rätt, det man slår vakt om är den lokala närvaron, säger YA:s nye chefredaktör.