Annons
Nyheter

Polisanmälan gav anställda "husarrest"

Djurhållarens polisanmälan ledde till att de anmälda inspektörerna fick utegångsförbud av chefen. "Det är av omtanke om personalen", säger deras chef Christina Håhus.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2010

Åtgärden att hålla delar av personalen inomhus motiveras bland annat med den polisanmälan som nyligen gjorts mot två inspektörer av en djurhållare som nu prövas för djurförbud.

– Vi gör så här av omtanke om de anmälda inspektörerna, säger avdelningschefen, landsbygdsdirektör Christina Håhus.

Annons

En märklig signal, anser inspektörerna.

– Det skulle kunna uppfattas som att arbetsgivaren håller med anmälaren, säger djurskyddsinspektör Emma Hansson, som menar att en polisanmälan i sig inte stör inspektörernas arbete.

– En anmälan är ingenting som påverkar vårt arbete. Tvärtom välkomnar vi att en utomstående part granskar vårt arbete på fältet, säger hon.

– Anmälningar till JO och polis är vanligt förekommande i vårt arbete eftersom de personer som är föremål för djurförbudsprövningar i princip aldrig är nöjda med vårt jobb. Att chefen ger en inspektör husarrest på grund av en anmälan har aldrig förr hänt.

Men som chef måste man agera, menar Christina Håhus.

– Jag har fullt förtroende för inspektörerna. Men att arbeta mer inne ett tag kan vara ett sätt att slippa mötas av ännu mer kritik.

Totalt har fyra inspektörer beordrats att fokusera på administrativt arbete under de närmaste veckorna. Tre av dem arbetar i södra Skåne.

– Det innebär att två inspektörer ensamma ska hantera alla akuta ärenden i 13 kommuner, konstaterar Emma Hansson.

– Det känns väldigt konstigt att utfärda utegångsförbud nu när vi är så extremt underbemannade.

Men de anställda har missuppfattat åtgärden, menar Christina Håhus, som uppger att inomhustjänsten är ett led i det arbete med förbättringar av arbetsmiljön som nu pågår på veterinär- och djurskyddsenheten. Enligt henne har åtgärden vidtagits av omtanke om personalen.

Annons

– Personalen har bett om hjälp att prioritera och nu hjälper jag dem med det. De hinner inte med att skriva annars, och det mår de inte bra av, säger hon.

– Som tjänsteman på länsstyrelsen har man mer att göra än att bara vara ute och köra. Man måste sköta det administrativa och slutföra sina ärenden.

Ett märkligt sätt att hantera problemen, anser djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund, en av de fyra som fått inomhusordern.

– Arbetar man mycket på fältet, finner man den dåliga djurhållningen. Genom att sitta på kontoret får man färre ärenden och då verkar det som att vi har mindre problem. Det är att göra som strutsen och köra huvudet i sanden.

Att lämnas ifred av medierna vore önskvärt i den pressade arbetssituationen på veterinär- och djurskyddsenheten, säger Christina Håhus.

– Varje gång någon intervjuas av radio, tv eller tidningar fokuserar personalen på det i stället för sitt arbete.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons