Sanningen om grishalsdebatten avslöjas nu

Skåne Artikeln publicerades

Grishalsdebatten, en av svensk press mest upphetsade insändardebatter, dånade i Ystads Allehanda de sista två veckorna i juni 1994. Först nu kan sanningen avslöjas.

Avdelningen Läsarnas Allehanda hade en insändare från "Upprörd 08" under rubriken "Tala tydligt till upp-svenskar".

"Under sommaren kommer massor med stockholmare och andra uppsvenskar till det fagra Österlen för att koppla av och njuta av landskapets skönhet. Tyvärr uppför sig inte alltid 'värdfolket' som man skulle önska.

Det skånska språket är mycket besvärligt att förstå för en ovan. Särskilt diftongerna (vokalglidningarna) och de djupa tungrotsr:en låter ofta som rosslingar. Det är inte alltid lätt att hänga med när det går snabbt.

Häromdagen stod min hustru och jag och valde bland delikatesserna i en manuell köttdisk.

Vi frågade intresserat om något. Döm om vår förvåning då ortsbon bakom disken utbröt i en lång harang av obegripliga ljud, av vilket det enda vi lyckades uppfatta var 'russ', alltså gotlandsruss. Vi tappade alldeles lusten att fråga vidare och plockade istället åt oss något ur frysdisken.

Skärpning, skåningar: Tala långsamt och tydligt och försök rensa ut de värsta 'skånskheterna' ur språket när ni märker att ni har med 'uppsvenskar' att göra."

Det tog på ren svenska hus i helvete.

Tor G. Hultman, författaren till Svenska Akademiens språklära tidigare professor i svenska med didaktisk inriktning vid Lunds universitet skrev 1996 en uppsats - Grishalsdebatten - en språkstrid på Österlen - först publicerad i en festskrift, senare återpublicerad i tidskriften Språkvård.

Svaren dundrade:

"Kan man bli annat än förbannad? Är det så att du inte begriper vårt språk här nere, så kan du bli härifrån. Ingen har önskat dig hit"

"… antingen lyssnar han och lär sig något om österleningarna eller så undviker han delikatessdiskar och har ett bra liv med djupfryst och burkmat…"

"Stanna norr om Skånegränsen då nu uppenbarligen i er uppsvällda tillgjordhet inte har förstått hur illa sedda, ja nästan hatade, ni är på det fagra Österlen"

Men detta var bara början. Nu träder "Bestört 08" in i spalterna.

"08-barn skrämda av grishals"

"Visst får skåningar gärna kalla fläskkarré för 'grishals', det får ni visst det, man och man emellan.

Men snälla, när det är sommar och semestertider och Skånevägarna är fulla med stockholmare och andra uppsvenskar som inte är vana vid detta ord, kan inte ni som är köpmän och handlare låta bli att göra reklam för 'GRISHALS' på stora handtextade plakat? Det låter så grymt och omänskligt detta ord. Våra barn, som aldrig hört det förut, föll i gråt i baksätet och tyckte att skåningarna var 'dumma mot grisar'.

Som sagt, kalla gärna fläskkarré för grishals under resten av året. Men på sommaren kan ni väl visa turister och besökare den hänsynen att ni undviker detta ociviliserade uttryck!"

Österlenarna gick i spinn. Insändare på insändare läxade upp insändarskribenterna. Om uppfostran, om dialekter, om herrefolksbeteende, om sommargäster som skriker och gapar i butikerna, trängs, om vårdslöshet i trafik. Åk hem om ni inte trivs är ett annat tema.

Ystads Allehanda börjar så kritiseras: "beklagligt att YA medverkar till denna turistfientlighet" "Vi måste vara rädda om varandra så inte Sverige blir ett nytt Jugoslavien".

Hultman skriver i Eftertankar bland annat "Med vilken rätt kräver stockholmarna att vi ska anpassa oss till dem? Frågar skåningarna - retoriskt, eftersom de vet att svaret är: Med ockupanternas rätt" . Han avslutar: "Det var säkert lyckligt att debatten om skånskan och 08-orna avslutades i tid. Styrkan i aggressionerna från bägge sidor förskräckte nog många som hade trott att sådant inte kunde hända i vår fredliga landsdel".

Misstankarna om riggade insändare besvaras av redaktionschefen "Det är inte redaktören som skrivit insändarna kan undertecknad garantera. De är helt autentiska, skrivna av helt autentiska österleningar och huvudstadsbor."

Sant, nästan. Det var inte huvudstadsbor, det var EN huvudstadsbo - kåsören och humoristen Kjell Swanberg.

Swanberg, som bodde många somrar på Österlen, tyckte att YA:s insändarredaktör borde få lite draghjälp i sommartorkan.

Nu är Swanberg död, och då kan anonymiteten bakom "Upprörd 08" och "Bestört 08" röjas.

Och så bjöd Kjell Swanberg på ännu ett garv eller som Jonas Hallberg sa vid begravningen - Glädje över hans minne.