Skivarp

Mölla brann ner i natt

Skivarp Artikeln publicerades

Gryningspyromanen misstänks ha tänt eld på möllan i Skivarp.

Klockan var 04.10 när SOS Alarm tog emot larmet om eldsvådan. När brandkåren kom på plats så var kvarnen helt övertänd och insatsen riktades därför mot att förhidra att elden spred sig till närliggande byggnader. Så länge den fortfarande stod upp syntes möllan och dess brinnande vingar på långt håll samtidigt som gnistregnet slog ut från möllan.

– Redan när vi fick larmet talades det om öppna lågor. Det visade sig stämma. Vi inriktade oss på att rädda ett villakvarter som ligger i närheten. Vi hade gynsamma vindförhållanden eftersom vinden låg på från husen, men det är alltid riskfyllt med gnistregn och den höga värme som bildas, säger Anders Karmestam, vakthavande brandingenjör på räddningstjänsten i sydöstra Skåne.

Till slut rasade möllan, som är från 1800-talet, ihop.

– Vi vet inte så mycket i nuläget. Platsen är avspärrad och det kommer att göras en teknisk undersökning, Stellan Andersson, inre befäl på polisen i Ystad

Polisen rubriceras ärendet som mordbrand i nuläget eftersom det finns misstankar om att branden är anlagd.

– Det finns inget som tyder på något annat. Vi börjar där och ser vad den tekniska undersökningen kan ge, säger Stellan Andersson.

Anders Karmestam skriver under på hypotesen om mordbrand:

– Det är mycket ovanligt att det börjar brinna av sig själv i den här typen av gamla byggnader. Jag tror inte ens det fanns någon el dragen.

Hur lång tid tog det att släcka?
– Efter cirka en timme gick vi över på eftersläckning. Det innebär att vi mest bevakar och inte häller på mer vatten än vad som är nödvändigt. Det arbetet lär pågå hela dagen och kanske en bit in på natten.