200 fordon väntas cruisa genom byn på lördag

Skurup Artikeln publicerades
Tillsammans med Skurups handel arrangerar Simon Kruus Skurups stora motordag.
Foto: Mårten Svemark
Tillsammans med Skurups handel arrangerar Simon Kruus Skurups stora motordag.

Skåningarna verkar inte kunna få nog av cruising och motorträffar. Och på lördag den 25 maj är det dags för Skurups stora motordag där arrangörerna räknar med åtminstone 200 fordon i kortegen.

Förra året var det premiär för cruising i Skurup och initiativtagaren Simon Kruus var glatt överraskad över uppslutningen.

– Då hade 6 anmält sig och det kom 70. I år har 70 anmält sig så vi hoppas väl på runt 200 fordon. Det finns ett stor motorintresse och ser bara ut att bli större hela tiden. Nu avvaktar vi bara vädret. Jag kollar prognosen varje dag, säger Simon Kruus.

I år får arrangemanget betydligt mer plats och tar hela Stortorget i anspråk. Även gågatan och ödetomten i kvarteret Anna tas i bruk på lördag.

– Vi har tagit till oss den kritik vi fick i fjor. Vi har till exempel ordnat en Baja-Maja. Sen har vi en budget! Det är Skurups handel som går in och sponsrar, säger Simon Kruus.

Vid den senaste utdelningen av Sparbanksmiljonen fick Skurups handel del av pengarna och delar av dem används nu till motordagen.

Förra året bjöd på strålande cruisingväder.
Förra året bjöd på strålande cruisingväder.

På gågatan ska motorcyklarna ställas upp och på Anna-tomten blir det plats för en scen, men även för några av Ekdahls motivlackade lastbilar samt en grävmaskin från Lindströms entreprenad, som barnen är välkomna att klättra upp i.

– Vi vill att det ska vara roligt för barnen. Klockan 13.30 blir det till exempel godisregn.

Något som de också lärde sig i fjor är att det inte fungerar särskilt bra att försöka passera bommarna vid järnvägsövergången med en lång kortege.

– Så i år tar vi en annan väg för att slippa järnvägsövergången. Det blev ju trafikkaos ifjor.

Alla fordon som vill vara med i kortegen samlas på Johannamuseet klockan 9–10 på lördag. Klockan 11 börjar de sedan rulla in mot byn. Inne vid restaurang Sara svänger de höger ner på Kyrkogatan för att ta vänster upp på Södergatan vid Systembolaget. Nästan framme vid järnvägen igen cruisar de sedan ner på Fabriksgatan och passerar Folkets park för att ta vänster ut på ringleden. Sedan tar fordonen Saritslövsvägen in i byn igen, fortsätter på Jörgensgatan och svänger vid kyrkan sedan vänster ner på Kyrkogatan för att snart vara inne i centrum igen.

– Från klockan 11 kommer det att vara otroligt mycket bilar i rörelse i byn. Så då är det ju bra om folk väljer andra vägar. Vi kommer också att dela ut kartan så att besökarna vet var de kan stå och se cruisingen, säger Simon Kruus.

I år får han hjälp av sina vänner i bilklubben The wild ones, som han även tävlar ihop med.

– De är tolv killar som kommer från Skurup, Tomelilla, Ystad och även Halmstad. Och vi ställer även ut sex–sju av våra bilar. Jag hade aldrig klarat mig utan dem. Vi vill få in alla typer av bilar, inte bara jänke-bilar. Alla är välkomna.

14 olika fordon prisas under dagen, bland annat Folkets pris och Barnens pris där besökarna kan rösta på sin favorit. Erfarna domare prisar sedan amerikanska bilar, styling och motorcyklar.

För fullständigt program se Skurups stora motordag på facebook.