31-åring åtalad för mordet vid Folkets park

Skurup Artikeln publicerades
Dagen efter mordet 4 oktober 2014. Många Skurupsbor kom till platsen vid Folkets park efter att ha fått reda på att en 36-årig man mördats.
Foto:Hanna F.Ellborg
Dagen efter mordet 4 oktober 2014. Många Skurupsbor kom till platsen vid Folkets park efter att ha fått reda på att en 36-årig man mördats.

Den 36-årige mannen mördades med tre knivhugg i bröstet vid Folkets park i Skurup. Den misstänkte 31-årige mannen åtalas för mord. Han nekar.

De båda 28-åriga männen som var med åtalas för grov misshandel.

På torsdagen lämnade kammaråklagare Magdalena Holmberg in åtalet mot de tre misstänkta männen tillsammans med den drygt 1 200 sidor tjocka förundersökningen till Ystads tingrätt.

De tre åtalade männen hade stämt träff med den 36-årige mannen från Skurup vid Folkets park lördagen den 4 oktober förra året, men inte för att mörda honom.

– Det har funnits ett motiv till varför de träffades, men det fanns inget uppsåt att döda då. Det var något som uppkom under händelsen, säger Magdalena Holmberg.

Hon anser att knivhuggen som sedan ledde till att 36-åringen dog utfördes med uppsåt att döda. 31-åringen pekas ut som den som utförde dem och har därför åtalats för mord.

Han har själv vägrat berätta något och oftast suttit tyst vid polisförhören, men han nekar till mordanklagelsen.

Bråket började enligt de båda andra männen med ett en av dem angreps av 36-åringen med yxa. De gick till motangrepp. 36-åringen slogs ner och fick ta emot ett stort antal sparkar och slag med olika tillhyggen när han låg på marken. Samtliga tre åtalade gjorde detta i samförstånd.

Den yngsta av 28-åringarna stack en kniv i benet på 36-åringen, den andra slog honom med en yxa och med ett aluminiumskaft under tumultet. Båda har efter långa polisförhör så småningom erkänt det.

Efter misshandeln högg 31-åringen den 36-årige mannen med en kniv i bröstet. Det handlade om tre hugg som gick omkring 15 centimeter in i kroppen på offret. Varje hugg för sig var enligt åtalet livshotande.

Flera vittnen till händelsen har berättat att de sett 31-åringen med en stor kniv. Ett vittne har också hört att någon försökte få honom att sluta, men 31-åringen lyssnade inte på uppmaningen utan fortsatte.

Vittnena berättar också att de åtalade hade olika tillhyggen när de väntade på 36-åringen, men också att offret hade det.

Om rätten inte delar åklagarens uppfattning att 31-åringen mördade mannen finns ett andrahandsyrkande från åklagaren om att han ska dömas för grov misshandel tillsammans med de båda andra.

31-åringen sitter fortfarande häktad. Han har gjort det sedan den 5 oktober förra året. De båda andra har också varit häktade, men släpptes tidigare i år. Alla tre är bosatta i Skurup.

Rättegången i Ystad är planerad för fyra dagar och startar preliminärt efter påsk. Där ska sammanlagt 13 personer förutom de tre åtalade berätta om vad de såg.

Där ska också den rättsmedicinska undersökningen och en lång rad tekniska undersökningar och analyser redovisas.

Straffet för den som döms för mord är mellan tio och 18 års fängelse, men rätten kan även döma till livstid när den åtalade är över 21 år.