31-åringen överklagar domen för knivmordet

Skurup Artikeln publicerades

31-åringen som dömdes till 15 års fängelse för knivmordet i Skurup blev chockad när han fick domen.

– Vi hade räknat med en annan utgång, säger hans försvarare advokat Jörgen Malmunger.

Han träffade 31-åringen i häktet på valborgsmässoafton för att gå igenom domen. De har redan bestämt sig för att överklaga.

– Detta blir en prövning i hovrätten, säger Jörgen Malmunger.

Försvarsadvokaten tycker att Ystads tingsrätts dom är slarvig och att rätten inte tagit till sig bevisningen.

Han är överens med rätten om att en av de tre som misshandlade 36-åringen också måste ha mördat mannen, men när bara 31-åringen stod åtalad för mord begränsades rättens möjligheter.

– Man har övervärderat saker som talar till 31-åringens nackdel och undervärderat det som talar till hans fördel, säger Jörgen Malmunger.

– Där är ett centralt vittne som var framme och knuffade omkull 31-åringen. Hade 31-åringen haft kniv hade vittnet sett det.

Rätten bedömer möjligheten att någon av de båda yngre männen är skyldig som praktiskt taget utesluten i jämförelse med den bevisning den säger talar för att 31-åringen är skyldig.

Rätten säger i domen att 31-åringens tystnad fram till rättegången gjort att han kunnat anpassa sin berättelse till de andras.

– 31-åringen var den av de tilltalade som framstod som mest trovärdig vid rättegången, tycker Jörgen Malmunger.

Tingsrätten är enig med de tre åtalade at de handlade i nödvärn när 36-åringen gick till attack med yxan på Fabriksgatan, men säger att den situationen försvann så fort 36-åringen drog sig in i parken.

– Vad tingsrätten glömt är ett rättsligt begrepp som heter putativt nödvärn, säger Jörgen Malmunger.

Det innebär att den utsatta upplever en nödvärnssituation även om den inte framstår så för andra. Då kan också uppsåtet att begå ett brott saknas.

– Den tanken har inte slagit tingsrätten, säger Jörgen Malmunger.