Åklagaren yrkar på fängelse för utpressaren

Ystad ,
Lars Dekan på väg in till huvudförhandlingen i Ystads tingsrätt.
Foto: Carl Johan Engvall
Lars Dekan på väg in till huvudförhandlingen i Ystads tingsrätt.

Åklagaren yrkar att den 29-åring som hotade lokalpolitikern och tatueraren Lars Dekan (SD) i Almaröd ska dömas till fängelse för utpressning.

När huvudförhandlingen avslutades argumenterade kammaråklagare Emma Ohlsson för att 29-åringen skulle dömas för utpressningen mot Lars Dekan. I åtalet ingick även ett falla av försök till utpressning i Anderslöv och en ringa stöld. Åklagaren menar att brotten ska ge ett fängelsestraff på fyra till fem månader. Påföljden för utpressning är fängelse i högst två enligt gällande straffskala.

29-åringen greps i samband med att han sökte upp Lars Dekan på hans gård i juli i år. Han har suttit häktad sedan dess. Den åtalade mannen krävde pengar för att kunna avlägsna en tatuering som Lars Dekan tidigare hade utfört på en minderårig. Tatuering av minderåriga kan göras med vårdnadshavarens tillstånd, något som Lars Dekan trodde fanns eftersom barnet kom i sällskap av en vuxen. Den vuxne som hade följt med var dock inte barnets pappa. Efter hot om våld betalde Lars Dekan 15 000 kronor till mannen.

29-åringen hävdade å sin sida via sin försvarare att han skulle försättas på fri fot eftersom han har förnekat brott. Han anser att han ska frias från brottsmisstankarna och att häktningen i väntan på dom skulle hävas.

Ystads tingsrätt gjorde dock bedömningen att 29-åringen ska kvarbli i häktet i väntan på dom. Domen meddelas 11 september.