All inclusive för hästarna

Skurup Artikeln publicerades

En god natts sömn, frukost, lunch och middag, en promenad med utsikt över slätten från Romeleåsens höjd och en varm dusch som avslutning. Det är vad hotellgästerna erbjuds på Hagalunds hotell.

Kunderbjudandet på Hagalunds hotell låter kanske inte så ovanligt, men gästerna på hotellet skiljer sig åt från vanliga hotellgäster, då de är hästar.

För ungefär ett och ett halvt år sedan startade Jenny och Peter Lundell hästhotellet på sin gård mellan Skurup och Veberöd. Hästgästerna och deras ägare kan därmed få både avkoppling, service och sällskap.

–  Tanken är att det ska kännas lyxigt både för hästarna och för ägarna. Vi anpassar vistelsen efter varje kund. Vi matar, borstar och motionerar hästen flera gånger om dagen om man vill det och hästen får sällskap och blir en del av en flock, säger Jenny Lundell.

– Vi står för servicen och de andra hästarna för underhållningen. Hästar är oerhört sociala varelser, säger Peter Lundell.

Paret Lundell har arbetat med hästar under större delen av sina liv.

– Vi har tränat travhästar i många år. Vi flyttade till gården 2002 och vi anpassade gården för att kunna träna 25–30 hästar. Men när vi fick vårt femte barn kände vi att det var dags att dra ner på antalet hästar till ungefär tio stycken. Då fanns det plats över och vi kom på idén att öppna hästhotell, säger Peter Lundell.

Sassa Strand checkade in sina tre hästar, Donatello, Bella Donna och Brixton på hotellet under julveckan.

– Vi skulle åka på semester till Dubai och det var svårt att hitta någon som kunde ta hand om hästarna. Jag hittade hästhotellet på nätet och det passade oss bra eftersom vi bor nära, för man vill ju inte köra långt med hästarna i onödan.

Normalt brukar Sassa Strand ha någon som bor hemma hos henne och sköter hästarna när hon åker bort, men den här gången fungerade det inte. Hennes hästar har aldrig bott på hotell tidigare.

– Fördelarna med att ha hästarna hemma är att de är i sin vanliga, trygga miljö, men det kändes tryggt att ha dem på hotellet också. Jag lämnade in vilka mattider och andra rutiner de brukar ha, så att det skulle bli så likt vardagen som möjligt.

Sassa Strand säger att deras resa inte hade blivit av om de inte hade kunnat checka in på hotellet.

Hästhotellet har även gäster som stannar flera månader.

– Vi har haft hästar som har stannat mellan en månad och ett och ett halvt år. En del hästägare har oregelbundna arbetstider och har svårt att ta hand om sin häst själv. Då kan de checka in hästen hos oss, så sköter vi om den hela tiden, säger Jenny Lundell.