Älskad författare ställer ut på biblioteket

Skurup Artikeln publicerades
Foto: Mark Hanlon
"Jag kan illustrera en nyhetsartikel i Dagens Nyheter och arbeta på pekbok för små barn i samma vecka”, säger Stina Wirsén, en av Sveriges mesta barnboksskapare

Stina Wirsén, en av Sveriges mest uppskattade barnboksförfattare, skapare bland annat av böckerna om Rut och Knut och serierna om ”Brokiga” och ”Vem?” På tisdagen hade hon vernissage på Skurups bibliotek

Två av Stinas trogna läsare, syskonen Juli och Loke Mustaniemi 4 år och 8 år, kom till biblioteket tillsammans med sin mamma. I den kreativa skaparverkstad som Stina Wirsén bjöd in till under vernissagen mötte de författaren på sitt egna sätt. Med kritor, pennor och stöd av ofärdiga skisser av barnboksfigurerna ritade de och diskuterade känslor och upplevelser

– Hon gråter ibland. Som när hon känner sig utanför, säger Juli Mustaniemi.

Samtidigt ritar hon stora tårar som rinner. En stund senare börjar hon på en ny teckning. Samma figur, men nu är tårarna borta.

– Det är nog en ny dag nu, förklarar Juli Mustaniemi.

Att Stina Wirsén förstår resonemanget är det ingen tvekan om. Snabbt virvlar deras samtal iväg om känslor och hur olika det kan vara. Bredvid sitter storebror Loke Mustaniemi. Han läser oftast andra böcker nu, men figurerna känner han fortfarande igen. Och vet att texten i böckerna rimmar.

Kusin, Nalle och Mormor ur Stina Wirséns bok ”Vems mormor?”
Foto: Mark Hanlon
Kusin, Nalle och Mormor ur Stina Wirséns bok ”Vems mormor?”

Mamma Terese Bengtsson berättar att de ofta väljer Stina Wirséns böcker för högläsning hemma. Barnen uppskattar deras direkthet och hon som vuxen det orädda och naturliga sättet de tar upp både vardagssituationer och svårigheter.

– Och så är dom liksom lite sotiga. Enkelt och rakt på, inte så tillrättalagt, säger Terese Bengtsson.

Stina Wirséns nästa bok har precis blivit klar och lämnad till förlaget.

Det är en ny bok i ”Vem-serien” där läsarna åter får träffa de bekanta figurerna som sedan ett par böcker är vuxna. Den här gången handlar det om Nallegrisen som träffat en Tax och blivit kär. Taxen har redan en valp, och nu ska dom allihop åka på semester tillsammans.

Boken beräknas finnas i handeln i höst.

Men det är inte enbart barnböcker som Stina Wirsén gör. Hon håller föredrag och workshops för både bibliotekspersonal och pedagoger, och skriver och illustrerar även för vuxna.

– Det finns en synergi i att byta målgrupp. Att ibland fokusera på förskolebarn, ibland på vuxna. Det blir aldrig tråkigt, säger Stina Wirsén.

Stina Wirsén med några av sina illustrationer på Skurups bibliotek.
Foto: Eva Sonesson
Stina Wirsén med några av sina illustrationer på Skurups bibliotek.