Annons

Arkitektur unik för Skurup

Flera av de äldre tegelhus som uppförts i centrala Skurup är unika. Det hävdar Tegelakademin som nu fått EU-pengar för att göra detta faktum känt bland skåningarna.
Skurup • Publicerad 4 juli 2013
Utställning. ”Skurup är unikt när det gäller tegelarkitektur”, säger Lars Månsson, medlem i Tegelakademin. En mindre del av den dokumentation som tagits fram om tegelhusen i Skurup ställs nu ut på Kyrkogatan 15 i Skurup.
Utställning. ”Skurup är unikt när det gäller tegelarkitektur”, säger Lars Månsson, medlem i Tegelakademin. En mindre del av den dokumentation som tagits fram om tegelhusen i Skurup ställs nu ut på Kyrkogatan 15 i Skurup.Foto: Bass Nilsson
Fastigheten på Kyrkogatan 15 är ett av de speciella tegelhusen. Fastigheten uppfördes av Jöns Hansson 1895.
Fastigheten på Kyrkogatan 15 är ett av de speciella tegelhusen. Fastigheten uppfördes av Jöns Hansson 1895.Foto: 
Kyrkogatan i Skurup är ett av exemplen på snickarglädje. Istället för trä har dock tegel använts.
Kyrkogatan i Skurup är ett av exemplen på snickarglädje. Istället för trä har dock tegel använts.Foto: 

– Vi vill göra folk uppmärksamma på att det i Skurup finns unik tegelarkitektur. Det finns hus här som är värda att bevara, säger Lars Månsson, eldsjäl och medlem i den relativt nybildade Tegelakademin.

Lyfta fram arkitekturen

Annons

Tegelakademin bildades formellt i början på februari i år och har med konstnären och formgivaren Klas Sundkvist som projektledare tagit på sig uppdraget att lyfta fram Skurups och Svedalas tegelarkitektur.

– Bakgrunden är tillkomsten av järnvägen mellan Malmö och Ystad. Handelsmännen såg att de kunde etablera sig här och tjäna pengar. Det manifesterades genom att de byggde många fina hus i tegel under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, säger Lars Månsson.

De ovanligt utformade tegelhusen som finns på bland andra Södergatan, Tegelgatan och Kyrkogatan är dock inte kulturskyddade och har under årens lopp fått mer eller mindre lämpliga renoveringar. Tegelakademin fick efter en ansökan hos Leader Söderslätt nyligen en ansökan om närmare 500 000 kronor för att uppmärksamma teglets historia och dess arkitektur i Svedala och Skurup.

Kommunen bidrar

Som i andra liknande sammanhang ställer kommunerna upp med delfinansiering. Skurups kommun bidrar med arbetskraft i samband med att husen kartläggs och dokumenteras samt till den utställning, föreläsningar och den bok som planeras.

Avsikten är vidare att ta fram en applikation för smarta telefoner som gör det möjligt att med expertguide i örat gå runt bland tegelhusen i Skurup och på så sätt ta del av den lokala kulturhistorien.

Tanken är också att så kallade QR-koder ska fästas på tegelbyggnaderna för att med hjälp av en avläsare i telefonen skanna av koden och få information om fastigheten.

En utställning om tegelarkitekturen hängs senare upp på huvudbiblioteket i Skurup.

Under hösten hoppas Lars Månsson och Klas Sundkvist att man ska kunna erbjuda skolklasserna information om teglets betydelse i Skurup. Går allt enligt planerna kommer eleverna också att få göra sitt eget tegel.

Med hjälp av ägaren till fastigheten på Kyrkogatan 15, Jan Åkerberg, ställer Tegelakademin redan i dag ut bilder på delar av arkitekturen. I collageform går det att få information om gamla tegelbyggnader i Skurup. Huset på adressen är för övrigt bedömt som ett av intressanta i sammanhanget och finns självklart med i utställningen.

– Det viktigaste är att man äntligen sätter Skurup på kartan och att man gör arrangemang som uppmärksammar det gamla som finns kvar centralorten. Därför upplåter jag min fastighet till det här, säger Åkerberg.

Maria Sällberg
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons