Brummande stöd för utsatta barn

Skurup Artikeln publicerades

Glänsande krom och läderjackor fanns det ovanligt många i Skurup i går. Syftet var allvarligt – att lyfta fram utsatta barns situation.

Barn som utsätts för våld eller utnyttjas sexuellt i hemmet ska veta att de inte är ensamma, liksom deras anhöriga. Det finns hjälp och stöd att få, och man ska anmäla när någon far illa.

Det var kärnan i budskapet när det i går var dags för årets Trasdockan Syd-manifestation, med start på Stortorget i Skurup.

Den symboliska trasdockan som står för de utsatta barnen fick redan i fjor åka mc-kortege, från Skurup, till Ystad och vidare till marknadsplatsen i Sjöbo.

Trasdockan-arrangemang hålls på många håll i landet men det är bara i Stockholm och här som man ordnar en mc-kortege, berättar Monica Andersson från brottsoffer- och kvinnojouren i Ystad-Skurup-Sjöbo.

– Det finns många i mc-världen som vill vara med i olika välgörenhetsarrangemang, säger Monica som själv kör motorcykel.

Medarrangör till de olika Trasdockan-arrangemangen runtom i landet är föreningen Atsub, anhöriga till sexuellt utnyttjade barn. För manifestationen i Skurup, Sjöbo och Ystad står också brottsoffer- och kvinnojouren i Ystad-Skurup-Sjöbo, Brottsofferfonden och de tre kommunerna.

Och när brottsoffer- och kvinnojourens ordförande Kurt-Ingvar Wald, Atsubs representant, och kommunfullmäktigeordföranden Sven Rosengren pratat är det dags för 18 tappra motorcyklister att trotsa regnet – på allt från stora och små japaner och glänsande BMW till brummande Harley – och för själva trasdockan en Ural med sidovagn.

– Det här förenar alla, säger Monica Andersson.Ulrika Wangel