Dålig miljö stängde kafé

Skurup Artikeln publicerades

Problem med fukt och mögel och bråk med fastighetsägaren. Det fick konditori Tre glada hjärtan, en gång anrika Cecil, att stänga. Nu kräver kommunen att problemen i lokalen åtgärdas.

Sedan månadsskiftet har det varit släckt i lokalen på gågatan. På fönstret sitter lappar med texten "Stängt på grund av hälsoskäl".

Emma Noblin som var med och drev Tre glada hjärtan säger att hon sagt upp hyreskontraktet.

– Det främsta skälet till att jag stängde var problemen med fukt och mögel. Jag har själv också opererat handleden men utan allt annat hade jag fortsatt.

Hon upptäckte mögel på en vägg och bad före sommaren kommunen ta prover i lokalerna. Resultatet påvisade förekomst av mögel i ett lagerutrymme. Emma Noblin säger att fastighetsägaren, Dan Persson, inte velat åtgärda problemen.

– Han skyllde på att det var jag som städade dåligt.

Vidare berättar hon att personal som hjälpt henne fått huvudvärk och mått dåligt när de vistats i lokalen.

Ingela Engblom på kommunens miljöenhet bekräftar att det påvisats mögel på ett ställe och bekymmer med fukt.

Ett föreläggande är också utfärdat vilket innebär att liknande verksamhet inte kan starta i fastigheten utan nya åtgärder.

Föreläggande riktas i det här fallet mot den som driver verksamheten men Ingela Engblom har kontaktat Dan Persson och rekommenderat honom att åtgärda vad hon kallar ursprungsproblemet.

– Det finns fukt i väggen och det räcker inte med att tvätta och måla.

Hon säger att problemen fanns där redan när caféet gick under namnet Cecil.

– Jag har visat Dan Persson vad som ska göras och han ska kontakta mig när det är åtgärdat.

Dan Persson har redan lagt ut lokalen på Blocket. Han upprepar kritiken mot att ägarna inte hållit rent i lokalerna.

Men uppger att han ska ordna med så att det blir bättre ventilation i lagerutrymmet. Dan Persson säger att frysarna som finns där bidrar till att det bildas kondens. Och när den inte kommer ut blir det fukt.