De åtalade hävdar nödvärn

Ystad Artikeln publicerades
När rättegången startade på tisdagen var det första gången sedan morddagen den 4 oktober förra året som alla de tre åtalade möttes . 31-åringen står ensam åtalad för mordet. Hans båda yngre vänner är åtalade för grov misshandel.
Foto:Anette Sjöstrand
När rättegången startade på tisdagen var det första gången sedan morddagen den 4 oktober förra året som alla de tre åtalade möttes . 31-åringen står ensam åtalad för mordet. Hans båda yngre vänner är åtalade för grov misshandel.

Den mordåtalade 31 åringen nekade till brott, men erkände att han var i Folkets park i Skurup och deltog i misshandeln av 36-åringen. Mannen hävdade att han handlade i nödvärn.

Det framkom när rättegången mot mannen, som misstänks ha mördat en 36-årig man i oktober förra året, inleddes på tisdagen vid Ystads tingsrätt. Båda han och de båda yngre män som står åtalade för grov misshandel nekade. Alla hävdade att de handlade i nödvärn.

– 31-åringen medger att han slagit och utdelat någon spark. Det har varit i en nödvärnssituation, sa den mordåtalades försvarare advokat Jörgen Malmunger när han redogjorde för mannens inställning.

– Som en blixt från en klar himmel kom 36-åringen rusande och som 31-åringen uppfattar det fäller den yngsta av de tre männen till marken med ett yxhugg. 31-åringen försöker avväpna och neutralisera 36-åringen

De åtalade nekade också till att de agerade tillsammans och i samförstånd.

Kammaråklagare Magdalena Holmberg tillbakavisade allt tal om nödvärn.

– De tre tog fram tillhyggen när 36-åringen gick emot dem. Vi vet att 36-åringen försökte komma undan och rör sig inåt parken. De tre tilltalade befinner sig inte i en nödvärnssituation. 36-åringen utsätts för en omfattande misshandel. Jag påstår att det är gemensamt och i samförstånd, sa åklagaren.

Vittnen har sagt att en av männen hade kniv, men ingen har pekat ut 31-åringen som mördaren.

– Det är inte något vittne som sett någon hugga en kniv i 36-åringen, sa åklagaren.

Hon hävdade dock att mannen efteråt berättat för en vän att han mördat 36-åringen

– Ingen av de misstänkta har velat namnge den person som huggit kniven i bröstet på 36-åringen. Jag har valt att åtala den för mord som jag menar har utdelat knivhuggen.

Åklagaren redogjorde för fynd av blod från den mordåtalade på samma jacka som teknikerna hittat DNA från 36-åringen. Offrets blod fanns även på 31-åringens skor, men också på en av de båda andra männens jeans.

– Den tekniska undersökningen ger inte svar på vem som huggit kniven i bröstet på 36-åringen, sa åklagaren.

Under första dagen fick rätten höra den yngsta av de åtalade, en av 28-åringarna. Mannen hävdade att det var en ren tillfällighet att de tre vännerna träffades utanför Folkets park. Han hade inte stämt träff med offret där som åklagaren hävdar.

– Vi står där. 36-åringen kommer över gatan och går till attack med yxan mot mig så jag faller omkull, sa mannen.

Han berättar att vännerna sedan bara försökte mota bort 36-åringen.

Mannen som medgett att han stuckit en kniv i benet på offret hade annars svaga minnesbilder. Åklagaren frågade honom varför han direkt skickade ett sms till en vän för att berätta att 36-åringen var död om han inte sett det.

– Det var en känsla jag fick, svarade mannen.

Rättegången fortsätter på onsdag. Då ska 31-åringen förhöras.