De kan få längre fängelsestraff

Skurup/Malmö Artikeln publicerades

Hovrättsförhandlingarna om mordet i Folkets park inleddes under tisdagen. En av gärningsmännen valde dock att i sista stund dra tillbaka sitt överklagande.

Männen som fanns skyldiga av Ystads tingsrätt hade alla tre överklagat sina respektive domar till hovrätten, men när förhandlingarna inleddes i tisdags morse valde en av dem att återkalla sitt överklagande.

Det är en av de två 28-åriga männen som dömdes till två års fängelse för grov misshandel som nu i stället börjar avtjäna sitt straff. Den morddömde 31-åringen och den andra 28-årige mannen yrkar fortsatt på att bli friade från dådet, men åklagare Magdalena Holmberg vill se längre fängelsestraff för de båda.

– Jag tycker att gärningen har ett högre straffvärde än 15 år och om jag inte hade yrkat på mer hade hovrätten inte heller kunnat utdöma mer, men på det här sättet är de inte bundna, kommenterade hon sitt val att yrka på en straffskärpning.

Hon ville under rättegångens första dag inte sia om utfallet. Samtliga tre män kan bindas till platsen, men försvarets strategi bygger på att det inte finns någon teknisk bevisning som visar vem utav de tre männen som utdelade de tre dödliga knivhuggen.

Hovrätten kommer nu att ta ställning till samma bevis som Ystads tingsrätt och några nya vittnen kommer inte heller att kallas.

Under onsdagen och torsdagen kommer förhören från tingsrätten att spelas upp och på måndag håller åklagaren och advokaterna sina slutpläderingar.

Fakta

Mordet i Folkets park

Den 4 oktober förra året blev en 36-årig man grovt misshandlad och knivhuggen i Folkets park. Han avled på platsen till följd av sina skador.

Tre män dömdes för dådet, två fick två års fängelse vardera för grov misshandel medan den tredje dömdes till 15 års fängelse för mord.

Visa mer...