Annons

Dramatiska orgeltoner skapar mystisk stämning

Ikväll är det orgelkonsert i Katslösa kyrka. Kraftfulla, mäktiga toner kommer att blandas med mjuka och romantiska klanger. Organisten Ulla Olsson vill visa orgelmusik genom ett helhetskoncept, där utseende, kläder och smink ska gifta sig med musiken.
Skurup • Publicerad 2 augusti 2011
Ulla Olsson spelar helst i kyrkor, eftersom kyrkorummet både har en speciell akustik och en särskild stämning. Inspirationen till albumets namn "A royal swedish goth wedding" kom ifrån Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllop.
Ulla Olsson spelar helst i kyrkor, eftersom kyrkorummet både har en speciell akustik och en särskild stämning. Inspirationen till albumets namn "A royal swedish goth wedding" kom ifrån Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllop.Foto: Albin Brönmark
Foto: Albin Brönmark

– Jag bjuder på ett helt paket. Det handlar om allt ifrån musiken till mitt och kyrkans utseende. Allt man gör bidrar till att skapa den där speciella stämningen, säger Ulla Olsson.

Som 13-åring började Ulla Olsson spela orgel för kantorn i Lessebo och när hon var 15 började hon vikariera som organist. Därefter väntade musiklinjen på gymnasiet, musikhögskolan och ytterligare utbildningar i Köpenhamn och Paris. Inspirationen till hennes senaste skiva, A royal swedish goth wedding, kommer just från mötet med den franska orgelmusiken i Paris. Enligt Ulla Olsson är det stor skillnad på den svenska och den franska musiken.

Annons

– Organisterna som komponerade musik där, spelade i väldiga katedraler. De har byggt in katedralstämningen i sin musik. Det är maffig och kraftfull musik som har en filmisk, mystisk stämning.

Det är just stämningen som Ulla Olsson har tagit fasta på. Svarta ögon, mörka läppar, nitarmband, kedjor och kors är några av de symboler hon har på sig, som vittnar om hennes dragning till goth. Goth är en subkultur till punken. Det är med den stilen hon vill presentera orgelmusiken. Att inte ha dessa attribut under konserterna skulle därför kännas helt fel.

– Det skulle vara ungefär som att se en konsert med Lady Gaga i trätofflor eller Carola i träningsoverall, säger hon och skrattar.

Musiken på hennes skiva är uteslutande fransk, romantisk ifrån slutet av 1800-talet. Orgeln i Katslösa är byggd 1896, det är en av anledningarna till att hon har valt att spela där.

– Klangen i orgeln ska stämma överens med stämningen i musiken och det blir bäst om man spelar på en orgel från den tiden. Orgeln här har en mycket fin klang.

Ulla Olsson beskriver att orglar från slutet av 1800-talet och början på 1900-talet har en varm, mjuk och "luddig" klang till skillnad mot orglar som har en mer skarp klang.

– Stark klang ska dock inte förväxlas med starkt ljud, säger Ulla Olsson och slår an tangenterna och visar att även orgeln i Katslösa kan fylla hela kyrkorummet med ett både mäktigt och starkt ljud.

För ett tränat öra är det mycket stor skillnad på klangen mellan olika orglar. En av Ulla Olssons favoriter finns i Johanneskyrkan i Malmö. Även den orgeln är i fransk romantisk stil. Den är dock nybyggd men har pipmaterial från den rätta tidsperioden. Det finns en orgeldröm kvar att uppfylla för Ulla Olsson.

– Jag skulle gärna vilja spela i Notre Dame, det hade varit mäktigt, säger hon och kastar en drömmande blick ut genom kyrkofönstret.

Förutom fransk musik, kommer hon även att spela svensk och tysk musik, samt någon filmmusik under kvällens konsert som börjar 19.00.

Taner Caliskan
Charlotte Hansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons