Efter brännskadan - nu vill Lisa varna andra

Skivarp Artikeln publicerades
Foto:Mark Hanlon

Eddie Holkkola, 16 månader, brännskadades svårt efter att ha vält en kopp med hett tevatten över sig på Ankarets förskola i Abbekås. Nu vill mamma Lisa Åkerblom varna för hur snabbt en olycka med varma vätskor kan ske.

Det är en glad liten Eddie som tultar omkring på golvet i lägenheten i Skivarp.

– Han har varit en riktig kämpe genom det här, glad och stark. Det har gjort alltihop så mycket lättare, säger Lisa och låter honom smaka en bit efterlängtad rulltårta.

Såren och blåsorna efter olyckan den 5 januari har läkt bort. Men ljusröda märken över kinder, hals, rygg och mage vittnar fortfarande om händelsen.

– Vi ska träffa en kirurg om drygt en månad. Då får vi svar på om märkena kommer att försvinna helt. Man får hoppas på det bästa, säger Lisa, som glasklart minns hur hon blev uppring av sambon den där torsdagseftermiddagen.

Han berättade att förskolepersonalen hört av sig och meddelat att Eddie hade "bränt sig lite". Lisa såg till att komma iväg från jobbet i Beddinge och begav sig direkt till Abbekås. Hon kom fram samtidigt som ambulansen.

– Många tankar snurrade i huvudet. Man undrade hur illa det egentligen var, säger hon.

Inne på avdelningen satt lille Eddie, utan kläder och omsvept av blöta, kalla handdukar. Personalen hade agerat precis som man i sådana situationer bör.

– Han var ledsen, skakade och hade stora vätskefyllda blåsor i ansiktet. Jag ville bara krama om honom, men kunde inte eftersom huden var så skadad, säger Lisa.

Ambulansfärden gick först till akuten i Ystad för smärtlindring. Därefter kördes Eddie till Malmö för fortsatt vård. Under de efterföljande dagarna fick han dropp, smärtlindring, omlägg med speciella bandage och saltbad. Sjukhusvistelsen blev nästan en vecka lång.

– Den andra natten var värst. Han började svullna i ansiktet, hade feber och kunde inte sova. Det var nog enda gången som jag kände ilska över det som hänt, säger Lisa, som vill poängtera att hon ändå inte känner något agg mot förskolepersonalen.

– Någon hade gjort en kopp med te och därefter gått efter ett barn. Då gick Eddie fram till bänken, sträckte sig upp och välte den rakt mot sig. Koppen borde självklart inte ha varit oövervakad, men det är något som hade kunnat hända vem som helst, säger Lisa, som nu vill påminna andra om hur lätt en olycka kan ske.

Varmt tevatten, kaffe eller varma vätskor på spisen hanteras i varje hem, varje dag.

– Och barnen är så snabba, med armar som räcker längre än man tror. Det gäller att alltid tänka sig för, säger Lisa, som också fått en lista över de förbättrade rutiner förskolan infört efter händelsen.

Bland annat ska personalen helst ta kaffepaus utan barnen och annars alltid använda sig av stängda termosmuggar. Värmeljus ska stå i stängda lyktor och extra vaksamhet råda kring matvagnen.

– Jag tycker det är bra att man tagit detta på allvar. Det hade ju trots allt kunnat sluta ännu värre, säger Lisa Åkerblom.