Efter tre år – nu lägger julmarknaden ner

Skivarp Artikeln publicerades
Den populära marknaden Jul i byn läggs ner.
Foto: Mark Hanlon
Den populära marknaden Jul i byn läggs ner.

2016 gav scoutkåren i byn ut arrangemanget av byns julmarknad och en liten grupp kvinnor tog vid. Föreningen Jul i byn drev marknaden i tre år, men nu orkar de få medlemmarna inte längre och lägger ner.

Åtta av föreningen Jul i byns tretton medlemmar samlades på måndagskvällen till årsmöte. Och under kvällen beslutade mötet att lägga ner föreningen och med den går också den populära julmarknaden i Skivarp i graven.

– Det har blivit ett för stort lass att dra. Visst har det varit väldigt kul och uppskattat, men nu orkar jag inte längre, säger Jul i byns ordförande Ingrid Book.

”Många vill att det ska finnas en julmarknad i byn, men få vill hjälpa till och göra någonting.”

Inte heller föreningens kassör Karolin Bösgård känner att hon vill fortsätta.

15 knallar och många fler aktiviteter för barn lockade i fjor fler besökare än tidigare till det som skulle bli föreningens sista marknad.

Genom åren har det varit en kamp att försöka hitta människor som velat ställa upp och hjälpa till. Ingrid Book har själv gjort det mest, från att fixa priser till lotterierna till att ta hand om knallarna.

– Många vill att det ska finnas en julmarknad i byn, men få vill hjälpa till och göra någonting. Vi försökte så gott vi kunde och har trots allt hållit på i tre år, säger Ingrid Book.

Spiken i den berömda kistan blev kanske att någon förra året vandaliserade det tält som föreningen hyrt av Folkets park i Skurup.

– Vi har fått hyra det till ett bra pris. Men efter det som hände är de inte längre så intresserade av att hyra ut sitt tält. Och ska de göra det så blir det till en betydligt högre hyra och det kan inte vi betala.

Om det finns någon i byn som skulle vara beredd att ta över vet inte Ingrid Book.

– Vi har inte frågat någon förening, men det är ju inte heller någon som hört av sig och varit intresserad.